Střih a editace videoprohlídky nemovitosti. Jak na to a jaké nástroje použít?

Technologie, které pomůžou makléřům vyjít z koronakrize silnější - Část 2

21. 4. 2020 | Jiří Březina

Jaký videoeditor použít pro úpravu videa prohlídky nemovitosti? A jak by měl vypadat výsledek? Přinášíme tipy na editační software, který vás nebude stát moc peněz (a někdy ani korunu) a který můžete použít na mobilu, tabletu nebo počítači. A k tomu videonávody, jak na to.

Podívejte se také na předchozí díl o tom, jak natáčet videoprohlídky nemovitostí

Pokud chceme zůstat minimalističtí a s videem dále pracovat přímo v mobilu nebo tabletu, bude možná tím nejtěžším krokem najít tu pravou aplikaci, která vám video dovolí upravit do výsledného tvaru.

 

Existuje totiž mnoho aplikací pro tvorbu videí, ale velká část z nich je určená pro tvorbu líbivých, automaticky sestříhaných klipů. Vy ale pro své video potřebujete mít kontrolu nad pořadím a délkou jednotlivých záběrů. Chcete tedy stříhací program, který umožňuje umisťovat jednotlivá videa za sebe na časovou osu, zkracovat je, připojovat zvukovou stopu a tak dále.

 

Pokusíme se vám představit několik možností video editorů pro jednotlivé platformy. Je třeba si jich několik vyzkoušet a nezaleknout se, pokud bude jejich ovládání ze začátku vypadat složitě. Po pár pokusech pravděpodobně zjistíte, že to není tak zlé.

 

Apple iPhone/iPad

Pro vlastníky iPhonů a tabletů iPad je vhodná aplikace iMovie, která patří k základnímu balíčku aplikací Apple pro operační systém iOS. S tímto nástrojem si určitě vystačíte. 

 

Další tipy na povedené iOS aplikace najdete třeba tady.

 

Telefony a tablety s operačním systémem Android 

Pro majitele telefonů s Androidem (ale také iOS) můžeme doporučit třeba appku VivaVideo (placená verze vyjde asi na 69 Kč měsíčně). Je poměrně jednoduchá na ovládání. 

 

Další tipy na zajímavé aplikace najdete například zde. Opět ale upozorňujeme, že ne všechny populární aplikace se hodí pro naše účely.

 

Střih videa na počítači PC a Apple Mac

Pokud máte k dispozici počítač, doporučujeme video zpracovat na něm. Je to mnohem pohodlnější. Na počítači musíte mít nainstalovaný software pro střih videa a také do něj musíte dostat natočený materiál ze svého telefonu nebo tabletu.

 

Jaké programy můžete vyzkoušet a přitom neutratit neúměrně vysoké částky? Majitelé počítačů s jablíčkem v logu mohou opět sáhnout po iMovie

 

Pro uživatele PC (ale i Macu) doporučujeme například povedený software Video Pad Video editor (pro soukromé využití plná verze zdarma, za profi využití lze platit měsíčně).

Poznámka: Videa je možné sledovat s automaticky přeloženými českými titulky. V pravém dolním rohu videa klikněte na ikonku titulků a poté si pod ikonou ozubeného kolečka vyberte automatický překlad do češtiny. 

Jako vhodný a dostupný software pro Mac i PC se jeví také Filmora.

Opět přikládáme video s návodem:

A poslední nástroj na editaci videa se jmenuje DaVinci Resolve. Je dostupný zdarma.

Zde můžete shlédnout sérii českých videonávodů na práci s tímto povedeným editorem:

Video sekvence seřaďte a sestříhejte

Editor máme nainstalovaný, co dál? Do aplikace si nejprve vložíte natočený materiál, tedy jednotlivé sekvenece nebo videoklipy. Ty na časové ose naskládáte za sebe tak, jak by měly jít chronologicky za sebou. 

 

Jednotlivé klipy můžete různě upravovat, nejčastěji je asi budete zkracovat nebo “osekávat” ze začátku nebo konce. Mezi klipy pak budete vkládat přechody, aby mezi nimi nenastal násilný střih. 

 

Video můžete pomocí filtru prosvětlit a projasnit barvy, aby nemovitost vynikla. K tomu slouží různé volby efektů nebo filtrů.

 

Přidejte grafiku a titulky

Video bude určitě obsahovat nějaký text. Teď nemáme na jen mysli titulky pro neslyšící nebo pro uživatele bez zapnutého zvuku. Jde také o název videa, jeho částí, hlavní body nebo závěrečné informace.

 

Rozmyslete si tedy, jak video pojmenujete a sepište si nejdůležitější údaje, které by měl zájemce rozhodně zaznamenat - ty pak do videa přidejte. 

 

Vhodné je použít také nějakou grafiku - statickou obrazovou šablonu, kterou video “zarámujete”. Na začátek například úvodní Informace s popisem nemovitosti a logem realitní kanceláře, na závěr se hodí například obrazovka s vaší fotografií a vypsanými možnosti kontaktu na vás. 

 

Pokud jste někdy vytvářeli PowerPointovou prezentaci nebo pro ni máte dokonce obrandovanou šablonu, máte vyhráno, protože nějaký takový slide jistě najdete. Obrázek můžete také vymyslet a editovat například v bezplatné online službě Canva. Výsledek pak importujete do videoeditoru a vložíte na časovou osu videa.

 

Zvuk a hudba

Při editaci videa věnujte pozornost tomu, zda je váš komentář dostatečně srozumitelný. Ve střihovém programu můžete zvukovou stopu zesílit, případně i mírně upravovat její kvalitu. 

 

Pokud je ale na místě nahraný zvuk špatný, měli byste zvukový komentář raději nahrát znova. Doma na to budete mít větší klid, lepší akustické poměry a nebo dokonce externí mikrofon. Pokud se vám zvuk nahrát prostě nedaří a nebo není váš přednes přesvědčivý, budete si muset vystačit s titulky.
 

Můžete přidat hudební doprovod, ale dejte si pozor na to, aby hudba nepřehlušila váš komentář (hudbu můžete také přidat později při publikování na YouTube). 

Video prohlídku můžete editovat i v tabletu, ale stolní počítač je tím nejkomfortnějším řešením
Video prohlídku můžete editovat i v tabletu, ale stolní počítač je tím nejkomfortnějším řešením

A co dál?

Jak video zveřejnit na internetu? Kam všude ho můžete (a nebo spíše musíte) umístit, aby ho někdo viděl? To se dozvíte v následujícím díle našeho seriálu, který vyjde už zítra, 22. dubna 2020. 

Od 20. do 25. dubna postupně vyjde těchto 5 článků:

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist