Známe způsob, jak rychleji ušetřit třeba na novou střechu

25. 2. 2021 | redakce

Vlastnit dům, to jsou výdaje na celý život. Stále je něco potřeba. Nová střecha, venkovní posezení, bazén pro děti. Abyste se mohli radovat z toho, že vám konečně nezatéká do ložnice nebo z krásného letního dne na vaší zahradě, plánujte a tvořte si finanční rezervu. Jak se říká korunku po korunce. Protože štěstí přeje připraveným.

Jak si můžete v dnešní době tvořit finanční rezervu na nečekané výdaje spojené s bydlením? Češi čím dál více vyhledávají konzervativní nemovitostní fondy, protože v nich svoje peníze zhodnotí zpravidla lépe než v bance. Slovo konzervativní znamená s nízkou mírou rizika. Neriskujete podobně jako když kupujete akcie.

Co to je nemovitostní fond?

V takovém fondu vaše peníze najdou

  • bezpečí (peníze máte v nemovitostech fondu a vlastníte tak podíl, který vám nikdo nevezme)
  • zpravidla lepší zhodnocení než v bance (v nemovitostním fondu s nízkou mírou rizika čekejte zhodnocení 2-4 % ročně)
  • žádné složitosti (nemusíte studovat ekonomii či finance, nemusíte rozumět složitému světu investování)
  • možnost investovat jednoduše ONLINE

Běžné či spořicí účty

Tam všichni nějakou tu rezervu máme. Větší rezervu než na 1 rok se ale nevyplatí na účtu mít. Spočítali jste si, kolik vám uložené peníze v bance mohou za rok vydělat? Moc ne!

Podívejte se, kolik můžete vydělat

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

  • Víte jistě, že svoje peníze nebudete potřebovat dříve než za 6 let?
  • Víte, kolik peněz vám tam seberou poplatky?

Podívejte se na porovnávač stavebních spořitelen

Stavební spoření (Zdroj: Shutterstock)
Stavební spoření (Zdroj: Shutterstock)

Pokud smlouvu o stavebním spoření vypovíte dříve než za 6 let, přijdete o státní podporu. V tomhle případě jsou nemovitostní fondy vhodnou alternativou.

  • zpravidla vyděláte víc než u stavebního spoření
  • nemusíte čekat 6 let
  • peníze si můžete vybrat kdykoliv budete chtít a bez sankcí
  • nemusíte platit vstupní poplatky
  • neplatíte poplatky za vedení účtu

Příkladem je český nemovitostní fond Realita spravovaný českou TESLA investiční společností a jejich Realitní účet SPORO, kde můžete své peníze zhodnotit až o 3,5 % ročně. Investujete od 500 Kč, pravidelně či nepravidelně. Je to na vás a na vašich možnostech. Kromě financování svého stávajícího bydlení si takto můžete našetřit i potřebnou částku pro získání hypotéky. Nebo můžete dlouhodobě šetřit svým dětem či vnoučatům.

Plánujte a myslete na finanční rezervu. Pětistovka měsíčně vám v nemovitostním fondu může za pět let vydělat i 5 000 Kč navíc.

Našetřeno (Zdroj: Shutterstock)
Našetřeno (Zdroj: Shutterstock)
ATRIS investiční společnost, a.s.

ATRIS investiční společnost, a.s.
Konviktská 291/24, 11000 Praha
Tel: +420 222 204 444

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist