Podle čeho se rozhodovat při koupi starší nemovitosti?

7. 5. 2024 | redakce

Koupě starší nemovitosti může dávat smysl z mnoha důvodů, ať už jde o finance, charakter stavby, nebo různé jiné faktory. Jak ale vybrat tu pravou? Pomůžeme vám se v problematice zorientovat.

Chcete dům, nebo byt?

Hned na začátku byste si měli ujasnit, zejména pokud půjde o nemovitosti pro vaše vlastní bydlení, zda preferujete rodinný dům, či byt. Z hlediska životního stylu jde v mnoha směrech o zásadní rozdíl. V bytě musíte počítat se sdílením společných prostor se sousedy, zároveň je ale byt jednodušší na údržbu a bývá cenově dostupnější. Rodinný dům nabídne větší soukromí a často i zahradu, je ale dražší a čeká vás pravidelná péče, která nebývá jednoduchá.

V jakém je nemovitost stavu?

Starší nemovitost vždy představuje výzvu, pokud jde o její technický stav. Ten totiž nemusí být na první pohled jasně zhodnotitelný. Dům může vypadat na pohled skvěle, a přesto bude ukrývat mnoho závad, které si budou žádat nákladnou rekonstrukci.

Nejste-li tedy schopni technický stav řádně zhodnotit svépomocí, neobejdete se bez odborníka, který nemovitost důkladně zanalyzuje za vás. Udělejte maximum pro to, abyste pro tuto fázi výběru nemovitosti našli osobu, které budete plně důvěřovat. V případě nalezených závad si nechte zpracovat odhad ceny opravy a dle potřeby adekvátním způsobem jednejte o ceně nemovitosti.

Jaké jsou dispozice?

Zajímat vás nepochybně bude i celková podlahová plocha a počet místností. Kromě toho mohou být součástí nemovitosti balkon, terasa, zahrada nebo třeba sklep a garáž. Zhodnoťte ale i jednotlivé místnosti jako takové – jaký mají tvar, kde jsou umístěná okna a kolik se tedy do místnosti dostává denního světla. Bude potřeba v tmavých koutech instalovat nástěnná svítidla? Světlo je velice důležitou součástí každého interiéru.

Zaměřte se i na orientaci jednotlivých místností vůči světovým stranám. Nepřeplácejte za ponurý byt orientovaný na sever – své investice byste mohli litovat.

Kde se nemovitost nachází?

Jedním z nejdůležitějších faktorů každé nemovitosti je lokalita. Jde o jeden z faktorů, který už nikdy nebudete moci změnit. Možná se časem v odlehlé lokalitě vybuduje zastávka veřejné dopravy nebo zde vyrostou nové obchody, o zásadní životní změnu ale nepůjde. A tak se snažte pořídit si takovou nemovitost, která bude lokalitou odpovídat vašemu životnímu stylu. Někdo preferuje život u lesa, jiný chce být v blízkosti centra města s veškerou občanskou vybaveností.

Bez prohlídky ani ránu

I když necháte technický stav zhodnotit odborníkem, nikdy nekupujte nemovitost, aniž byste se na ni sami podívali. Prozkoumejte každý kout včetně sklepních prostor a dalších součástí prodeje. Udělejte si na vše svůj vlastní názor a srovnejte realitu s fotografiemi a popisem v inzerátu. Odpovídá prezentace skutečnému stavu? Pokud ne, neváhejte se prodejce či realitního makléře na cokoliv zeptat.

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist