Plánujete koupi bytu a milujete grilování? Vyhlédněte si správný balkon!

7. 6. 2023 | redakce

Grilování na balkoně už dávno není nemožné. Bezkouřové grily umožní přípravu lahůdek na klasickém dřevěném uhlí tak, abychom své sousedy v bytovém domě neobtěžovali kouřem. Lákavou vůni připravovaných lahůdek sice neodstraníte, ale to platí i pro jejich přípravu v kuchyni, třeba v troubě. Přesto by se balkon měl stát důležitým kritériem při výběru bytu právě pro ty zájemce o koupi, kdo předem vědí, že budou častěji grilovat.

Co je bezkouřový gril

Elektrický gril postrádá vůni dřevěného uhlí. A to vás může od pravidelného grilování odrazovat. Právě pro takové zákazníky, kteří si nechtějí vůbec připustit grilování bez vůně dřeva, byly vytvořeny grily bezkouřové. Sice se v nich „topí“ dřevěným uhlím, ale téměř bez kouře, který by obtěžoval nejbližší okolí. Grily jsou sice malé, o to rychleji grilují. V průměru má rošt okolo 30 - 40 cm.

 

Jak je bezkouřovost zajištěna? Malým větráčkem, který do košíku s dřevěným uhlím, umístěným pod roštem, vhání vzduch. A tím umožňuje účinnější spalování, s minimem kouře. Větráček je poháněn tužkovými bateriemi, nebo USB kabelem. Celý gril je obalen izolačním materiálem, díky čemuž je rozpálen jen horní litinový plát. Ale tělo grilu a podstavec zůstávají chladné.

 

Bezkouřové grily jsou poměrně výkonné, takže se nemusíte bát připravit na nich ani větší kusy masa. Díky rychlému rozpálení máte do pár minut (od zapálení) hotový hermelín či hamburger. Zejména pokud si pořídíte už vytvarované a ochucené hamburgerové placky, co šetří kvanta času s přípravou. Pravidelně na ně od jara do podzimu natrefíte ve slevových letácích, například supermarketu Billa, a to jak v Billa letáku na příští týden, v malém letáku, tak i Billa katalogu.

Grilování na balkoně (Zdroj: Shutterstock)
Grilování na balkoně (Zdroj: Shutterstock)

Běžný gril na balkon nepatří. Už pro vaši bezpečnost

S běžným grilem to na balkoně nezkoušejte. Mimo jiné porušíte podmínky pojištění nemovitosti. V návodech na použití běžných grilů je totiž většinou uvedeno: nepoužívat ve vzdálenosti do 150 cm od hořlavých materiálů (dřevo, plast aj.). A takovou vzdálenost do všech směrů od grilu si na balkoně prostě nevytvoříte.

 

Nehledě na to, že díky omezenému prostoru je poměrně riskantní se okolo běžného grilu pohybovat. Bývá rozpálen celý, a tak se u něj snadno přijde k úrazu, o dětech ani nemluvě. Když vezmeme v úvahu složení moderního zateplení domů, použití některých hořlavých materiálů a silnější vítr ve vyšších podlažích, je rozpálený gril velkým rizikem.

 

Zkrátka: běžný gril na městský balkon nepatří. Ten si můžete dovolit na chatě/chalupě. Je tu však dobrá i zpráva: vypadá to, že ceny rekreačních chat půjdou letos dolů.

Co o grilování na balkoně říká česká legislativa

Přímo na grilování na balkonech bytových domů se žádné právní předpisy nevztahují. Ale to neznamená, že by situace vůbec nebyla v legislativě řešena. Občanský zákoník přinesl obecnou úpravu, která ustanovuje, že vlastník bytu nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy především hlukem, popílkem, kouřem, prachem, plyny, parami, světlem, stíněním nebo tuhými a tekutými odpady.

 

Co z toho plyne? Jde zejména o onu míru přiměřenou poměrům. Jinými slovy o toleranci sousedů a dohodnu s nimi. Ovšem jen za předpokladu, že zplodiny z grilu nepřekračují tolerovatelnou mez a že jimi neobtěžujete okolí třikrát denně. Když vaše zacházení s grilem překročí míru trpělivosti sousedů, může vše skončit na městském obvodu jako přestupek, v horším případě občanskoprávním sporem.

Musíte grilování hlásit hasičům?

Nikoliv, grilování, ani to na balkoně, nespadá pod činnosti, které se preventivně hlásí hasičům. Předem se hlásí jen větší pánované ohně, jako je například pálení čarodějnic, nebo pálení listí a biomasy v místech, kde je to povoleno.

Jaký balkon se hodí k pravidelnému grilování

Pokud vybíráte byt, a předem víte, že se pravidelného grilování vzdávat nechcete, vybírejte i podle balkonu. Který balkon je vhodný ke grilování? Měl by být spíše v nižších patrech, co nejvíce v závětří (nebo s úpravou do lodžie).

 

Balkon si vybavte tak, aby na něm bylo minimum dřeva a plastů. Nejlépe se hodí kovový stůl i židle. Bezkouřový gril můžete bez obav postavit na stůl, a ke stolu se přitom posadit. Jen pozor na příliš prudký vítr nebo „prskající“ steaky.

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist