Online kalkulačka Odhad-zdarma.cz nově spočítá i odměnu notáře v dědickém řízení

2. 6. 2021 | redakce

Pokud jste se stali účastníkem dědického řízení, budete potřebovat využít služeb notáře. Důležitá je přitom skutečnost, že si notáře v dědickém řízení nemůžete sami vybrat. A to z důvodu nestrannosti.

Poplatek notářije jednou z prvních plateb, se kterou se v rámci dědictví potkáte.Nově si tuto odměnu můžete jednoduše vypočítat v on-line kalkulačce Odhad-zdarma.cz, konkrétně vnástroji odměna notáře z dědictví.

Notáři přísluší odměna určená podle hodnoty zděděného majetku. V případě dědického řízení se počítá z obvyklé ceny pozůstalosti k okamžiku úmrtí. Od ledna 2021 došlo ke změně výpočtu odměny notáře v dědickém řízení u nižších částek pozůstalosti. Nově náleží notáři odměna ve výši dvou procent z prvních 500 tisíc korun z obvyklé ceny pozůstalosti a zvýšila se minimální odměna notáři v rámci dědického řízení z 600 na 2000 korun bez DPH.U dalších pásem se výpočet odměny nezměnil,” vysvětluje Jakub Zámiš z
on-line kalkulačky Odhad-zdarma.cz.

Odborný znalecký posudek

Cena obvyklá je taková, za kterou by bylo možné majetek v době úmrtí zůstavitele prodat. V případě nemovitosti dokládáte notáři pro stanovení obvyklé ceny odborný znalecký posudek. Za jeho vyhotovení zaplatíte poplatek, který se odvíjí od parametrů (typ, velikost) děděné nemovitosti. U standardní nemovitosti počítejte s cenou maximálně v řádu několika málo tisíci korun. Odhad nemovitosti pro dědické řízení ve formátu požadovaném notáři, lze rovněž získat vrámci uvedené on-line kalkulačky, kdy jej obratem vypracuje specialista.

Daně

A jak je to s daněmi? Dědickou daň ze zděděné nemovitosti (ani jiného zděděného majetku) platit nemusíte. Byla v roce 2014 zrušena a veškeré dědictví patří mezi bezúplatné příjmy, které jsou od daně osvobozeny. Od daně z příjmů fyzických osob jste jako dědic opět osvobozeni. V několika případech ale existuje z osvobození výjimka a daň jste povinni zaplatit. Třeba pokud se jako dědic rozhodnete nemovitost prodat a nesplňujete některé zákonem stanovené podmínky. Jestliže se na vás vztahuje povinnost daň z příjmů z prodeje nemovitosti zaplatit, je potřeba ji vyčíslit v daňovém přiznání a to podat na místně příslušný finanční úřad.

V případě, že zdědíte nemovitost v hodnotě vyšší než pět milionů korun, máte jako dědic povinnost oznámit tuto skutečnost finančnímu úřadu. Lhůta pro podání oznámení je stejná jako lhůta pro podání daňového přiznání, jedná se však o samostatné podání, které nemá vazbu na daňové přiznání. Jinak řečeno, povinnost podat oznámení máte bez ohledu na to, zda podáváte či nepodáváte přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Pokud oznámení nepodáte, hrozí vám pokuta,” doplňuje problematiku Ing. Jan Hájek, realitní odborník z Quantumreality.

QUANTUM REALITY

QUANTUM REALITY
Štefánikova 248/32, 15000 Praha
Tel: +420 730 154 732

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist