Nájemné v Praze se zdražuje. Jak zjistíte optimální tržní výši nájmu nemovitosti?

11. 11. 2019 | redakce

Podle nejnovější analýzy bydlení, kterou zpracovala firma Deloitte, ceny nájemného v Praze rostou, a to zejména na pražských sídlištích. Jak ale zjistit férovou cenu nájmu, kterou požadovat či akceptovat? A co riskujete při špatném stanovení výše nájmu?

Studie ukázala, že výše nájmů vzrostla meziročním tempem 7,3 %, a před dvěma lety se cenová hladina v Praze zvýšila dokonce o 12,5 %. Jak tedy zjistit aktuální tržní cenu nájmu konkrétní nemovitosti?

Určitě můžete zkusit oslovit zkušené odborníky zoblasti odhadů nemovitostí. Pokud se vám ale nechce trávit čas telefonáty a schůzkami, vyzkoušet můžete také kalkulačku Odhad-zdarma.cz, která je kdispozici online, zdarma a bez nutnosti vkládání kontaktních údajů. Velmi rychle tak můžete zjistit optimální výši nájmu i odhad ceny nemovitosti. Kalkulačka kombinuje několik různých zdrojů, jako jsou informace z katastru nemovitostí o realizovaných prodejích, cenové mapy, inzerce apod. Dále je výpočet upraven speciálně vyvinutým algoritmem a výsledky jsou revidovány odborníky.

Co riskujte při špatném stanovení výše nájemného?

Co myslíte, je lepší nabídnout nižší nájemné a pronajmout tak nemovitost rychleji, nebo naopak čekat na zájemce, který bude vyšší cenu akceptovat? Obě varianty mají své pro a proti a jak říká známé pravidlo: „méně je někdy více“. A to platí i u pronájmu nemovitosti. Pokud je výše nájmu nižší, ale férová, můžete často vydělat mnohem více. Navíc i drobný ústupek může zajistit dlouhodobý nájemní vztah, který přinese stabilní příjem. „Je důležité nastavit optimální výši nájmu už vpočátku inzerce. Pokud vprůběhu propagace nemovitosti dochází často ke změně požadované výše nájmu, zájemci to zaregistrují a riskujete ztrátu důvěryhodnosti,“ říká Ing. Jan Hájek, jednatel Quantum reality – Realitní kancelář Praha.

Když je nájemné příliš nízké...

Z pohledu majitele nemovitosti se s nižším nájemným zvyšuje šance rychlého pronájmu. Výhodou je, že na nabídku reaguje více zájemců, takže majitel má možnost si nájemníka sám zvolit. To samozřejmě vyžaduje značné úsilí, protože je nutné zájemce nějakým způsobem prověřit. Důležité je si také uvědomit, že pokud bude chtít majitel cenu zvýšit, nemůže tak učinit svévolně.

Nízký nájem má ovšem i své výhody. Jestliže si je nájemník vědom nízké ceny, obvykle nemívá na majitele přehnané požadavky a v případě problémů je ochoten je řešit sám. Za takových podmínek je také ochoten setrvat v pronájmu delší dobu.

Když je nájemné příliš vysoké...

Obvykle platí, že čím vyšší nájemné, tím déle trvá najít nájemníka. Zároveň zde setrvává hrozba, že jeho pobyt nebude při místní konkurenci dlouhodobý. Pohnutka k nastavení vyššího nájmu se liší - velmi často majitelé nemovitostí nastavují vyšší cenu, aby odradili zájemce, u kterých hrozí zadlužení. Paradoxně právě v těchto situacích majitelé následně bojují s neplatiči. Navíc, pokud někdo přistoupí na vyšší nájem, může se stát, že brzy najde výhodnější bydlení, nebo si rovnou pořídí vlastní. 

Pokud se majitel rozhodne, že chce pronajímat za vyšší než tržně obvyklou částku, může pronájem řešit i nabídkou pro spolubydlení. Problémem spolubydlení bývá fakt, že se většinou jedná o studenty, kteří tak řeší pouze krátkodobé bydlení, a jakmile objeví lepší nabídku, neváhají nájemný vztah ihned vypovědět.

QUANTUM REALITY

QUANTUM REALITY
Štefánikova 248/32, 15000 Praha
Tel: +420 730 154 732

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist