Kdy vás ani pojištění domácnosti nezachrání?

11. 2. 2022 | redakce

Nechali jste si pojistit domácnost? Dobře děláte, protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a pravděpodobnost, že se vám doma přihodí nějaký ten malér, při kterém se vybavení domácnosti poničí, je poměrně vysoká. Ani pojištění domácnosti ale není všemocné a v některých případech vás zkrátka neochrání. Které to jsou?

Ochrana, ale ne za všech okolností

Pojištění domácnosti vám vytrhne trn z paty v mnoha případech. Pokud vám praskne trubka ve zdi a voda poničí koberce a nábytek, či novou televizi, nebo pokud se kuchařský experiment nezdaří a vám vzplane kuchyňská linka a sporák. Tehdy stačí vše pro pojišťovnu zdokumentovat a vy byste měli zakrátko obdržet od pojišťovny plnění, které postačí na pořízení nového vybavení domácnosti. Není ale pravidlem, že obdržíte plnění vždy a za všech okolností. Právě proto je určitě vhodné si pečlivě pročíst smlouvu a zjistit, kdy přesně pojištěni jste a kdy nikoliv. Podívejme se na příklady, kdy vás ani pojištění domácnosti nezachrání.

Nezamčené kolo vám nikdo nenahradí

Pojištění domácnosti ochrání veškeré zařízení bytu, jako je nábytek, elektrospotřebiče, hudební nástroje, oblečení, nebo sportovní vybavení. Za byt se považuje nejenom přímo byt, ale také další prostory, jako například sklep. Vždy ale platí, že tyto prostory jsou uzamčené a přístupné pouze vám. Pokud byste měli například uskladněný nábytek ve společném sklepě, kam mohou další nájemníci, nebo majitelé bytů, pak vám pojišťovna škodu určitě neuhradí, neboť jste svůj majetek řádně nezabezpečili. Velmi často se stává, že zloděj neváhá vyšplhat se třeba do třetího patra a odsud z balkónu ukrást například kolo. Ani v tomto případě vám pojišťovna škodu neuhradí.

Úmyslná škoda plnění vylučuje

Pojišťovna také vyšetřuje to, jak se vlastně nehoda stala. Pokud došlo k běžné nehodě z neopatrnosti, přehlédnutí a podobně, pak se nemusíte obávat, právě pro tyto případy se totiž pojišťujete. Horší situace ale nastává, pokud někdo způsobí škodu úmyslně. V takovém případě byste měli totiž tuto škodu vymáhat po něm, a nikoliv po pojišťovně. Pokud tedy ať už člen domácnosti, nebo návštěva z naštvání nechá schválně roztočené kohoutky a voda poškodí zařízení bytu, pojišťovna vám nedá nic. Pokud jde o člena domácnosti, máte smůlu a musíte vše uhradit sami.

Nehodu v opilosti pojišťovna neproplatí

Zvrhnul se o vás večírek a vy jste v opilosti byt zapálili? Pak byste měli na plnění od pojišťovny také zapomenout. Každá pojišťovna totiž neproplácí škody, které byly způsobeny pod vlivem alkoholu a psychotropních látek. Vše pochopitelně závisí na tom, co vše bude pojišťovna vědět o tom, jak k nehodě došlo. Pokud ale nehodu vyšetřovala policie a ta v protokolu uvede, že jste byli pod vlivem, pak pojišťovna plnění odmítne.

Asistenční služby s limity

Pojištění domácnosti nabízí také výhodné asistenční služby. Vždy ale v určitém maximálním plnění. Například pokud se zabouchnete, můžete si nechat poslat zámečníka. Nelze tak ale činit neustále. Každá pojišťovna stanovuje určitý limit pro to, jak často je možné službu využívat a také maximální částku, kterou je možné pro uhrazení využít. Limity a maximální částky asistenčních služeb si můžete vždy dopředu prohlédnout při sjednání pojištění nemovitosti. Pokud sháníte výhodné pojištění domácnosti, pak využijte stránky, kde si můžete nabídky přehledně srovnat.

kalkulator.cz, s.r.o.
Pod Pekárnami 10, 19000
Tel: +420 253 253 100

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist