Jak probíhá prodej nemovitosti?

6. 1. 2022 | redakce

S prodejem domu či bytu se váže několik důležitých úkolů, které sice můžete splnit sami, avšak s realitní kanceláří bude celý proces jednodušší. Stručně jsme popsali, jak bude makléř postupovat.

1. Sjedná osobní schůzku

Při první schůzce se vás makléř zeptá na důvod prodeje bytu nebo domu nebo jak rychle nemovitost chcete prodat. Některé společnosti nemovitosti vykupují expresně, peníze tak můžete získat i do druhého dne. Za takovou rychlost ale počítejte se ztrátou několika procent z tržní ceny.

V každém případě makléři umožněte do nemovitosti nahlédnout. Je možné, že si udělá i pár fotografií.

Prohlídka nemovitosti
Prohlídka nemovitosti

2. Zkontroluje dokumenty z katastru nemovitostí

Makléř ověří, zda vaše nemovitost není v exekuci a zda je bez zástavního práva. Pokud stavba není vhodná k okamžitému prodeji, většina realitních kanceláří navrhne řešení, jak problém vyřešit.

3. Připraví první smlouvu

Neboli smlouvu o smlouvě budoucí kupní. Ta obě strany zavazuje k podepsání kupní smlouvy k sjednanému termínu a stanoví sankce v případě zpoždění.

4. Úschovou kupní ceny zaručí, že se peníze dostanou do správných rukou

Úschova prodávajícího kryje v případě, že by vlastnická práva již převedl na kupujícího, ale ten by se z nějakého důvodu zdráhal částku za nemovitost zaplatit.

Současně chrání i kupujícího – zaručí převedení vlastnických práv od prodávajícího. Pokud by se tak nestalo, peníze uložené v úschově by se kupujícímu vrátily na bankovní účet.

5. Předloží kupní smlouvu k podpisu

V okamžiku, kdy kupující složí plnou částku za nemovitost, makléř oběma stranám dodá kupní smlouvu k podpisu. Tu vám zašle písemně poštou v několika vyhotoveních. Minimálně na jednom z nich musí být úředně ověřený podpis kupujícího i prodávajícího notářem, advokátem nebo například obecním úřadem.

Spolu s kupní smlouvou makléř poskytne i návrh na vklad kupní částky do katastru nemovitostí, který po podpisu obou stran doručí na katastrální úřad. Tamní úředník oficiálně stvrdí přechod vlastnického práva a přepíše majitele nemovitosti.

6. Pomůže vám nemovitost předat

K této události připraví tzv. předávací protokol. Do něj zaznamená stav vody, plynu a elektřiny a dokument vám předloží k podpisu.

Prodej končí ve chvíli, kdy prodávající získal plnou prodejní cenu a kupující nemovitost. Nezapomeňte, že se průběh prodeje v jednotlivých realitních kancelářích nebo v závislosti na požadavcích klientů může lišit.

ENDEKA, s.r.o.

ENDEKA, s.r.o.
Jundrovská 1101, 62400 Brno
Tel: +420 603 100 251

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist