Jak do zahrady vnést pohodlí a luxus

4. 8. 2022 | redakce

Zútulněte si svoji zahradu a vybavte ji tak, abyste na ní s chutí trávili čas. Přečtěte si, jak na plánování luxusní zahrady. 

Proč trávit čas na zahradě

Máte zahradu, ale netrávíte na ní příliš mnoho času? To je velká škoda. Zahrada je totiž místem, které doslova vybízí k nejrůznějším aktivitám. Pokud například pracujete z domova, můžete ji využít na práci v blízkosti přírody. Změna prostředí možná pomůže vaší produktivitě a vy se budete moct lépe soustředit.

 

Kromě toho je také zahrada skvělým místem pro každodenní odpočinek. Co takhle si na zahradním posezení ráno vypít šálek lahodné kávy a při západu slunce si naopak pochutnat na skleničce vína? 

 

Pokud se čas od času scházíte s přáteli nebo rodinou, můžete zahradu také využít k posezení. Uspořádejte oslavu a při té příležitosti si ugrilujte oblíbené pochoutky. 

Díky venkovní pergole si užijete příjemný stín.
Díky venkovní pergole si užijete příjemný stín.

Jak na projekt luxusní zahrady

Pokud chcete, aby vaše zahrada měla ucelený a zároveň luxusní vzhled, je třeba o jejím rozvržení přemýšlet. Rozhodně nestačí jen vysadit trávník a do zahrady umístit stůl a židle. 

 

Do zahradního projektu se můžete pustit na vlastní pěst, případně si vzít na pomoc zahradního architekta. Ideální je vytvoření zón, z nichž každá bude sloužit k jinému účelu. Jedna zóna může být například vyhrazena pro auto a s tím související vybavení, další zóna může sloužit k odpočinku a vybízet k posezení na zahradě. Pokud vlastníte bazén, může se další zóna rozprostírat kolem něj. A pokud patříte mezi nadšené pěstitele, vsaďte také na zónu k tomu určenou. 

Jak zařídit zónu pro relax na zahradě

Pokud se rozhodnete pro zařízení relaxační zóny, vyplatí se v prvé řadě uvažovat nad vhodným zahradním nábytkem a posezením. Při jeho výběru přitom vezměte v úvahu počet lidí, kteří u vás typicky budou trávit čas a přizpůsobte tomu jeho velikost. Pokud chcete sedět ve stínu, můžete zvážit pořízení venkovní pergoly. Bioklimatická pergola navíc dokáže reagovat na aktuální počasí a v případě deště zavřít své lamely. Díky tomu vám špatné počasí již nikdy posezení na zahradě nezkazí.

 

Posezení dále můžete vybavit grilem, případně vsadit na celou zahradní kuchyň. Ta se bude hodit pro případy, kdy venku plánujete často připravovat nejrůznější pokrmy. 

Pokud máte děti, můžete do zahrady zakomponovat i herní prvky.
Pokud máte děti, můžete do zahrady zakomponovat i herní prvky.

Sportovní nadšenci poté mohou zvážit pořízení vybavení na cvičení. Na zahradě si tak můžete vytvořit takové malé workoutové hřiště, na kterém budete pilovat své dovednosti.

 

A pamatujte také na relaxační prvky. Typicky se může jednat o pohodlná zahradní lehátka, sedačky a zahradní postele, na kterých si budete moct odpočinout a v případě příznivého počasí se opalovat. Pokud si chcete zahradní sezónu o něco prodloužit, můžete se rozhodnout pro zasklení pergoly, případně také pro pořízení praktických ohřívačů. 

Jak zařídit zónu pro pěstování

To je poměrně snadné. Jednoduše tak, že si zde vysadíte vše, po čem vaše srdce touží. Někdo dá přednost hezké skalce s okrasnými rostlinami, někdo jiný se naopak rozhodne pro skleník plný chutných plodin.

 

K této části může také patřit zahradní domek, do kterého si uschováte všechny důležité věci pro pěstování a údržbu zahrady. Plán osázení zahrady vytvořte s ohledem na klimatické podmínky pozemku.

Jak zařídit zónu pro koupání

Dominantním prvkem této zóny bude bazén, přičemž záleží jen na vás a na možnostech vaší zahrady, pro jakou variantu se rozhodnete. Prostor kolem bazénu je vhodné vydláždit dlažbou, která je odolná proti vlhkosti. Zároveň zde můžete umístit prostorná zahradní lehátka a slunečníky pro odpočinek po koupání. 

Jak zařídit zónu pro auto

Auto můžete parkovat v garáži, případně můžete vsadit na speciální přístřešek pro auto. Hliníkové přístřešky na auto s sebou přináší nespornou výhodu spočívající v jejich bezúdržbovosti. Na první pohled vypadají moderně a vaše auto spolehlivě ochrání před deštěm, sněhem i nečistotami.

Jak zajistit soukromí na zahradě

Ne každý si užívá pohledy kolemjdoucích nebo zvědavých sousedů. Proto se při zařizování zahrady vyplatí přemýšlet také nad zajištěním soukromí. V tomto ohledu samozřejmě skvělou práci zastane plot. Rozhodnout se můžete třeba pro moderní hliníkový plot nebo živý plot.

 

V případě hliníkového plotu můžete vybírat z nejrůznějších barev a dekorů a zvolit si tak variantu, která vám bude nejvíce vyhovovat. Navíc se jedná o naprosto bezúdržbové řešení. V porovnání s dřevěným plotem například nemusíte řešit jeho pravidelné natírání.

Hliníkový plot vypadá na první pohled moderně.
Hliníkový plot vypadá na první pohled moderně.

Další drobnosti, kterými můžete vybavit zahradu

Na závěr je třeba ještě zdůraznit důležitost zahradního nábytku na terasu, doplňků a nejrůznějších okrasných prvků. Jednat se může třeba o vkusné květináče, do kterých si zasadíte bonsaj nebo okrasný strom. Pokud se pouštíte do budování terasy, nezapomeňte také na vhodnou podlahu, po které se vám bude příjemně chodit. 

 

Celkovou atmosféru vám poté pomůže podtrhnout vhodně zvolené osvětlení, dekorativní textilie, lucerny či svíčky. Pokud si nejste jisti, jak kovový zahradní nábytek a jednotlivé prvky zkombinovat, obraťte se na profesionálního zahradního architekta, který vám s tímto úkolem pomůže.

SUN SYSTEM s.r.o.

SUN SYSTEM s.r.o.
Ostrožská 220, 69801 Veselí nad Moravou
Tel: +420 800 150 180

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist