Historická tvrz v Nových Královicích se dočkala rekonstrukce a vyvolala i zvýšený zájem o bydlení

21. 4. 2021 | redakce

Také vás vždycky potěší, když se zachrání nějaká historická stavba, dostane nový kabát a hlavně uplatnění? Takové štěstí měla tvrz Královice ve stejnojmenné pražské části. Ba co víc. Stala se centrem Nových Královic. A vyvolala i zvýšený zájem o bydlení ve svém okolí.

Třípatrová, dvacet metrů vysoká tvrz, stojí v Královicích pravděpodobně od začátku 13. století. Jako své sídelní místo ji s přilehlými dvorci postupně užívali majitelé panství. Po druhé světové válce další využití nenašla a dostala se na seznam kriticky ohrožených památek. V 80. letech sice vznikl projekt na její záchranu, ale v podstatě se jen zabránilo definitivní zkáze. Po revoluci byl celý dvůr neúspěšně privatizován, z tvrze postupně mizela okna i dveře, propadly se vnitřní stropy a vypadalo to, že Královice svou dominantu nadobro ztratí. Záchrana přišla až v roce 2014 se současným majitelem, který práce na rekonstrukci projednával s NPÚ a o šest let později úspěšně dokončil.

Tvrz Královice a okolní bytová výstavba, v pozadí obec Královice
Tvrz Královice a okolní bytová výstavba, v pozadí obec Královice

Místo svázané s Přemyslovci, Habsburky i Lichtenštejny

Královice sice patří k nejmenším pražským čtvrtím rozlohou i počtem obyvatel, vyvyšují se ale malebnou atmosférou umocněnou údolím Rokytky. Díky zachovalému historickému rázu byla čtvrť v roce 1991 prohlášena vesnickou památkovou zónou, okolní krajina je od stejného data chráněná jako krajinná památková zóna Královice. Obec je také součástí Přírodního parku Rokytka.

Tvrz Královice a okolní bytová výstavba
Tvrz Královice a okolní bytová výstavba

Jak už vyplývá z názvu, Královice nebývaly jen tak lecjakou vsí. Jejich jméno se odvíjí od vztahu ke královské dynastii Přemyslovců i Lichtenštejnů. Podle pověsti tu dokonce na tehdejším hradě porodila dcera Rudolfa Habsburského, královna Jitka, dceru Markétu. Na půdorysu vesnice je dodnes zřetelné, jak byla majetkově rozdělena – náves před říčkou a tvrz s dvorem za ní. A právě zde, kolem této významné tvrze, vznikají Nové Královice

O malebné bydlení na kraji Prahy se zvýšil zájem

Při procházce Královicemi nebudete věřit, že jste stále v Praze a půlhodinky od centra města. Vesnický ráz kromě budov evokují i názvy ulic, například V Mydlinkách, Nad mlýnem nebo Do Dolnic. Je to právě zdejší poklidná atmosféra, dosah přírody a zároveň snadná dostupnost centra Prahy, která sem láká nové obyvatele. 

Nové Královice nenásilně propojují historicky cenné kulturní dědictví se současnými trendy moderního bydlení. Na zachráněnou tvrz navazuje nově budované náměstíčko s rybníkem, přesně takové, jaké bývalo centrem klasických vesnic. Kolem něho se staví rodinné a menší bytové domy. 

Všestrannost místa a jeho genius loci sem za novým bydlením lákají lidi napříč generacemi. Tento kouzelný kout Prahy má vše pro mladé rodiny i pro ty, kteří své děti už pustili do světa a chtějí si užít aktivní i klidné stáří. A to je právě kouzlo tohoto místa. Zachovává vesnický ráz i díky mezigeneračnímu soužití, ale nabízí veškeré vymoženosti současné doby, které k životu chceme. 

Z renesanční tvrze, kterou developer v rámci výstavby vrátil do života, se stane veřejně přístupný prostor a bude sloužit jako galerie a místo kulturních a společenských akcí.

Radost je to o to větší, že na našem území už těchto samostatně stojících jednověžových staveb mnoho není. 

Tvrz Královice a okolní bytová výstavba
Tvrz Královice a okolní bytová výstavba

Z renesanční tvrze, které developer v rámci výstavby vdechnul nový život, se stane veřejně přístupný prostor a bude sloužit jako galerie a místo kulturních a společenských akcí.

Radost je to o to větší, že na našem území už těchto samostatně stojících jednověžových staveb mnoho není.

NOVÉ KRÁLOVICE spol. s r.o.

NOVÉ KRÁLOVICE spol. s r.o.
Vyskočilova 1326/5, 14000 Praha
Tel: +420 777 477 007

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist