Co všechno ovlivňuje ceny bytů? Neuvěříte...

19. 4. 2018 | redakce

Běžná cena za jediný metr čtvereční vlastního bydlení je dnes až 60 000 korun neboli dva průměrné platy. Co všechno se v této sumě skrývá? Nedostatkem bytů, úroky hypoték a přidušenou výstavbou to ani zdaleka nekončí. Nejspíš budete překvapeni, proč za vlastní bydlení platíte tolik.

V případě českého realitního trhu za současnou situaci nemůže jeden viník. Je jich dokonce hned několik…

  • Chybí byty; i malé dítě si spočte, že když poptávka převyšuje nabídku, vyjde to většinou dospělého velmi draho. Že stačí chybějící byty postavit? Jistě, ale to komplikuje další bod …
  • Pomalé úřady; výstavba bytového domu od projektu přes všechny stupně územního a stavebního řízení až po kolaudaci dnes trvá sedm až deset let. Není se čemu divit, když na některá stanoviska úředníků lidé i investoři čekají i několik měsíců. 
  • Dostupné hypotéky; byť úrokové sazby a smluvní podmínky nejsou takové jako před rokem, stále jsou hypoteční úvěry poměrně výhodné. A pokud máte dobrý příjem a nějaké úspory, slušnou hypotéku seženete snadno. Další kupce lákají i tzv. Mobilní hypotéky, které vám úrokovou sazbu zmrazí na rok dopředu. 
  • Neefektivní plánování; řada měst má zastaralé a nekvalitní územní plánování. Někde je snaha jej aktualizovat, to ale znamená nejasné prostředí pro developery, kteří si nemohou být jistí, jak a kde co mohou stavět. 
  • Slabá konkurence; výše popsaná časová, legislativní i finanční náročnost výstavby odrazuje menší stavební firmy a developerům a ti tak vyklízí pozici “velkým rybám” a vyšším cenám. 
  • Byty jako investice; a to nejen pro významné firmy či podnikatele. I díky službám jako je Airbnb dnes na bytech vydělávají i běžní občané.
  • Stěhování do měst; poptávka po bytech neklesá, nestagnuje, ale roste a růst bude. Stejně jako ceny bytů.

Chytrý Honza a.s.

Chytrý Honza a.s.
Na Hřebenech II 1718/8, 14000 Praha
Tel: +420 608 121 620

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist