Co má obsahovat nájemní smlouva a jaké jsou povinnosti pronajímatele i nájemce?

14. 12. 2022 | redakce

Ačkoliv počet Čechů žijících „ve vlastním“ přesahuje v rámci EU průměr, přes 20 % obyvatel bydlí v nájmu. Vzhledem k cenám nemovitostí, které vystřelily strmě vzhůru, se dá navíc u tohoto typu bydlení očekávat nárůst. Ať už si chcete byt či jiné prostory pronajmout, nebo je naopak budete nabízet, nejspíš vás nemine setkání s nájemní smlouvou. Co by měla obsahovat a nač si dát pozor? A jaké jsou povinnosti nájemce i pronajímatele?

Co by měla nájemní smlouva obsahovat

Vztah nájemce a pronajímatele stvrzuje nájemní smlouva, která podléhá občanskému zákoníku. Ten sice neurčuje její konkrétní obsah či znění, musí z ní ale jednoznačně vyplývat, kdo komu co pronajímá. Některé údaje jsou tedy nutné:

  1. Prokázání totožnosti obou stran – jméno a příjmení, adresa trvalého bydliště, číslo občanského průkazu, rodné číslo
  2. Určení předmětu nájmu – adresa, umístění v domě (číslo patra a bytu, při pronájmu domu i údaje z katastru nemovitostí
  3. Dispozice bytu či domu – počet místností a rozloha, popis vybavení a stav měřidel energií
  4. Podpisy obou stran a datum počátku platnosti smlouvy

Informace o nájemném smlouva obsahovat nemusí, přesto je ale vždy vhodné konkrétní částku, případně i všechny poplatky a datum splatnosti uvádět. Stejně tak je dobré ve smlouvě uvést výši vratné kauce nebo kolik osob bude byt užívat. V zásadě prostě platí, že čím je smlouva podrobnější, tím lépe. Pokud se ve smlouvě neuvádí doba trvání nájmu, uzavírá se automaticky na dobu neurčitou.

(Zdroj: Freepik.com)
(Zdroj: Freepik.com)

Povinnosti pronajímatele

Podmínky nájmu musejí být v souladu s aktuálně platným občanským zákoníkem. Ten sice chrání práva obou stran, ale za tu smluvně slabší považuje nájemníka. Části smlouvy, které jsou v rozporu se zákonem, neplatí – pronajímatel tak třeba nemůže do podmínek zahrnout zákaz zvířat, která neznehodnocují jeho majetek ani neobtěžují okolí.

Pronajímatel má povinnost platit z pronájmu daň a udržovat dům či byt ve stavu způsobilém bez problémů plnit svou funkci. Kromě přívodu vody, tepla či elektřiny by měl zajistit a hradit i větší opravy. Je také povinen informovat sousedy či společenství vlastníků o tom, komu byt pronajímá.

Povinnosti nájemce

Kromě práv má povinnosti samozřejmě i nájemce, s pronajatou věcí musí zacházet šetrně a v souladu s nájemní smlouvou. Při změně počtu osob, na kterých se obě strany dohodly, je nutné nahlásit tuto skutečnost pronajímateli – většinou se totiž s počtem nájemníků zvyšují i některé poplatky.

Větší úpravy bytu může nájemce realizovat pouze se souhlasem pronajímatele. Ten potřebuje i tehdy, chce-li byt pronajmout někomu dalšímu. Naopak bez souhlasu majitele může nájemník s platnou smlouvou nahlásit novou adresu jako své trvalé bydliště.

(Zdroj: Freepik.com)
(Zdroj: Freepik.com)

Nájemní smlouva: vzor a výpověď

Vzor nájemní smlouvy najdete snadno na internetu, stejně jako vzor výpovědi. U smlouvy se vždy vyplatí zkontrolovat, zda obsahuje vše potřebné. Ukončení nájmu může nastat několika způsoby: 

Smlouva na dobu určitou přestává platit v ní uvedeným datem. Pokud nájemce i poté pokračuje (za dodržování smluvních podmínek) v užívání bytu a pronajímatel ho nevyzve k vystěhování, prodlužuje se po třech měsících platnost smlouvy na tutéž dobu jako původně, nejvýše ale na dva roky. Vypovědět smlouvu před koncem platnosti může nájemce jen v případě závažných životních změn (např. nová práce v jiném městě či zdravotní důvody), a to s tříměsíční výpovědní dobou. 

Pronajímatel může smlouvu na dobu určitou vypovědět jen při hrubém porušení pravidel nájmu. Tím je například neplacení nájemného nebo spáchá-li nájemce úmyslný trestný čin na osobě či majetku ze stejného domu a je za to pravomocně odsouzen.

(Zdroj: Freepik.com)
(Zdroj: Freepik.com)

Smlouvu na dobu neurčitou může nájemce vypovědět kdykoliv i bez udání důvodů. Je ale nutné dodržet tříměsíční výpovědní lhůtu danou zákonem (pokud se obě strany nedohodly jinak).

Pronajímatel může i v tomto případě smlouvu vypovědět jen ze zákonných důvodů jako u smlouvy na dobu určitou a navíc tehdy, když se do bytu chce sám nastěhovat nebo ho potřebuje po rozvodu pro bývalého partnera.

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist