Co je to Waitrose efekt? Hodnotu vaší nemovitosti může zvýšit i o polovinu

24. 7. 2023 | Radomír Dohnal

Vžijte se do situace, kdy večer přijdete domů utahaní z práce, a k velkému zklamání svého kručícího žaludku zjišťujete, že lednička zeje prázdnotou. Ale vy si nezoufáte, protože od obchodu s potravinami vás nedělí kilometry, ale sotva desítky kroků. Paráda. A kolik že byste si chtěli za tenhle příjemný bonus v obslužnosti připlatit?

Realitní makléři jsou tvorové vnímaví a velmi rychle si povšimnou, když nějaká maličkost - třeba násilný skon předchozího majitele, vražedná koncentrace radonu, záplavová oblast anebo blízkost indiánského pohřebiště - zahýbe s cenou jimi nabízených nemovitostí. A zrovna blízkost obchodu s potravinami je jednou z těch pozitivních maličkostí, které se zájmem o nemovitost, ať už je to pozemek, byt či rovnou dům, hýbe. A pořádně.

Představuje se efekt Waitrose

Hodnotu nemovitostí sice ovlivňuje celé spektrum vybavenosti a obslužnosti v místě, ale nic tak významně, jako právě snadná dostupnost obchodu. Blízkost zastávky MHD, přítomnost ordinace zubního lékaře nebo školka v místě zkrátka už nemají takovou váhu. A čím prestižnější ta značka obchodu je, tím silnější je i ten očekávaný nárůst ceny nemovitosti. To je ve zkratce celý Waitrose effect.

Supermarket Waitrose (Zdroj: Shutterstock)
Supermarket Waitrose (Zdroj: Shutterstock)

Efekt získal své jméno podle řetězce britských supermarketů Waitrose. Tahle značka – ponejprv to bylo Waite, Rose & Taylor - se dočkala svého založení v roce 1904. A v průběhu následujících dekád si vydobyla reputaci sice navýsost kvalitního, byť drobet snobského obchodu. Bylo tu lepší a čerstvější zboží, poměrně dost pochoutek z dovozu, úslužnější personál. A celý ten sortiment byl o poznání dražší. Nebyla to zkrátka klasická sámoška.

Ve Waitrose mohl nakupovat jen ten, kdo na to měl. Proto byste také pobočky řetězce Waitrose marně hledali v nízkopříjmových předměstích a barákových dělnických koloniích. Supermarkety pro lepší klientelu se tradičně nacházely v lepších čtvrtích. A v jakémsi sebe-potvrzujícím cyklu jste mohli snadno identifikovat onu lepší čtvrť podle toho, že tamní obyvatelé to nemají do Waitrose daleko.

Ve Waitrose najdete jen to nejlepší zboží, ale připlatíte si (Zdroj: Shutterstock)
Ve Waitrose najdete jen to nejlepší zboží, ale připlatíte si (Zdroj: Shutterstock)

Tehdy ještě platilo, že movitost obyvatel čtvrti byla prekurzorem toho, že tam dříve nebo později otevře Waite, Rose & Taylor další pobočku svého řetězce. Jak podobných reprezentativních značek přibývalo, a lepšila se ekonomická situace, doznalo to postupně změn. Příčina předběhla důsledek, a samo otevření obchodu nějaké „lepší značky“ kolem sebe začalo automaticky utvářet cosi, jako čtvrť pro movitější obyvatele.

Obchůdek pro lepší klientelu

Poplatné to bylo a je hlavně Spojeným státům americkým. Když se dnes někde developeři pustí do výstavby rezidenční čtvrti, dost citelně usilují o to, aby tam nechyběla ani pobočka řetězce Whole Foods Market. Protože s příslibem blízkosti Whole Foods Market, který je bio-eko-ezo-veganský, nikdo nemůže pochybovat o tom, že celá ta čtvrť bude velmi „in“ a honosná.

Whole Foods Market (Zdroj: Shutterstock)
Whole Foods Market (Zdroj: Shutterstock)

A když Whole Foods souhlasně kývne? Cena nabízených bytů či domů rázem vyletí až ke hvězdám. O kolik? To samozřejmě záleží na konkrétní značce toho kterého obchodu. Už na to existuje pár ekonomických propočtů a studií, ale v Česku se do toho zatím experti nepustili. A tak si musíme vystačit s tím, co spočítali ve Velké Británii.

Blízkost obchodu Lidl zvýší hodnotu nemovitosti o 16% (Zdroj: Shutterstock)
Blízkost obchodu Lidl zvýší hodnotu nemovitosti o 16% (Zdroj: Shutterstock)

Když to vezmeme postupně: s obchody značky Iceland se u nás nesetkáme, ale v Británii dokáže jejich blízkost zvýšit hodnotu nemovitosti o třináct procent. Blízkost obchodu Lidl, který už je nám o cosi bližší, posune cenu nemovitosti o šestnáct procent. A Co-op uhraje sedmnáct. Pak už je to divočejší.

Mít to z domu kousek do prodejny Tesco uhraje 41 %, značka Londis udělá 42 %. Sainsbury´s, což už je trochu víc snobský obchůdek, pohne s cenou nemovitosti o 55 %. Marks and Spencer vytáhne cenu o 67 %, a u nás neznámý řetězec Budgens pak 87 %. A teď už jen šampioni. Na druhém místě se v Británii drží již zmíněný historický a dodnes fungující Waitrose. Jeho efekt se dá vyjádřit 101 % navýšení ceny nemovitosti.

Marks and Spencer vytáhne cenu nemovitosti o 67 % (Zdroj: Shutterstock)
Marks and Spencer vytáhne cenu nemovitosti o 67 % (Zdroj: Shutterstock)

A bezkonkurenční vítěz? Tím je Whole Foods Market, který cenu nemovitosti posune o nesmyslných 321 % vzhůru. Ano, váš byt či dům má třikrát větší hodnotu jen proto, že je od něj kousek do veganského Whole Foods. Je to zkrátka naprosto jiná liga.

Whole Foods Market zhodnotí nemovitost o nesmyslných 321 % (Zdroj: Shutterstock)
Whole Foods Market zhodnotí nemovitost o nesmyslných 321 % (Zdroj: Shutterstock)

Važte si svých prodavačů

Extrapolovat britské výsledky přímočaře na českou realitu není úplně snadné, ale určité záchytné body tu jsou. Blízkost obchodu s potravinami, byť by to měla být jen obyčejná sámoška anebo třeba večerka, navyšuje cenu vaší nemovitosti přibližně o desetinu její hodnoty. Pokud to nemáte daleko do velkého supermarketu, cena vaší nemovitosti je asi o třetinu vyšší, než by mělo bydlení srovnatelné kvality na jiné adrese.

Važte si i malého asijského krámku. I on zhodnocuje cenu vaší nemovitosti (Zdroj: Shutterstock)
Važte si i malého asijského krámku. I on zhodnocuje cenu vaší nemovitosti (Zdroj: Shutterstock)

Pohlížet na to můžete i z opačné strany. Když hledáte dostupné bydlení, nehledejte ho zbytečně tam, kde je to jen kousek do Tesca nebo Marks and Spencer. Tam to zkrátka levné nebude. A když náhodou ve vaší čtvrti vyroste Whole Foods Market, můžete si spokojeně mnout ruce, byť byste tam na nákupy nechodili. Cena vaší nemovitosti právě vystřelila vzhůru.

Super a hypermarkety hýbou světem nemovitostí (Zdroj: Shutterstock)
Super a hypermarkety hýbou světem nemovitostí (Zdroj: Shutterstock)

Že jsou vám večerky a sámošky ve vaší čtvrti, městečku nebo vesnici srdečně ukradené, protože se stravujete v závodní jídelně a nákupy potravin do domácnosti řešíte on-line? Tak, je to pohodlné. Ale když kvůli nezájmu zákazníků zanikne malý krámek na nároží, doplatí na to všichni v okolí. Jejich nemovitost tím hned ztratí desetinu ceny. 

Podporovat „své“ prodavače jen fajn nejen proto, že to k nim máte pár kroků, když přijdete domů utahaní z práce, a k velkému zklamání vašeho kručícího žaludku zjistíte, že lednička zeje prázdnotou.

Zdroj: HomeWardLegal.co.uk, JohnLewisPartnership.co.uk, Propertista.com  

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist