Cenové mapy pro tržní odhad nemovitosti nestačí

23. 7. 2020 | redakce

Cenové mapy vycházejí z realizovaných prodejů evidovaných katastrálními úřady. Pokud však chcete zjistit tržní hodnotu konkrétní nemovitosti, pouze s těmito údaji si určitě nevystačíte. Proč? Údaji o prodejích totiž celý proces stanovení tržní hodnoty nemovitosti teprve začíná. Cenové mapy tak mohou být součástí odhadu nemovitosti, nikdy však pouhým výsledkem.

Špatné stanovení tržní ceny

Dlouho inzerovaná nemovitost, která se těžko prodává, nebo ve výsledku nižší zisk, to jsou negativní dopady při špatném stanovení tržní ceny. Pokud budeme chtít při prodeji nemovitosti stanovit jednoduše cenu na základě údajů zcenových map, může to přesně takto dopadnout. Myšlenka, že „stačí zjistit cenu podobných nemovitostí v dané lokalitě a zprůměrovat je“, je často velkým omylem.

Luxusní podkrovní byt
Luxusní podkrovní byt

Jsou cenové mapy spolehlivé?

Cenová mapa vychází ze skutečných údajů o již realizovaných převodech vlastnictví k nemovitosti. Katastrální úřad nicméně specifikuje nemovitosti jiným způsobem, než jaký je potřebný pro odhad ceny. Například nezohledňuje technický stav nemovitosti, občanskou vybavenost, dopravní dostupnost, orientaci na světové strany a další detaily, které mají na výslednou cifru zcela zásadní vliv. Podobně je tomu i u cenových map stavebních pozemků. Podle zadání parcelního čísla jsou mapy schopné určit, za kolik se v minulých letech prodaly pozemky v dané lokalitě, což má význam pro orgány státní správy, ale pro účely prodeje se jedná opět o spíše zavádějící údaj. Výsledná cena pozemku se pak může od té skutečné lišit i o desítky procent.

Panelové bytové domy
Panelové bytové domy

Klíčem je kombinace více zdrojů

Zdaleka nejspolehlivější jsou proto nástroje, které kombinují údaje z cenových map i s dalšími zdroji.Cenová mapa je jen jedním zmnoha faktorů, ze kterých při oceňování vycházíme. Odhad tržní ceny je stanoven na základě údajů z několika různých zdrojů. Dále je výpočet upraven námi vyvinutým algoritmem,“ říká Jakub Zámiš, odborník online kalkulačky Odhad-zdarma.cz, která vypočítává tržní cenu nemovitosti i výši nájemného.

Co ovlivňuje kvalitu cenových map?

Dnes již existuje několik cenových map různých kvalit, které jsou veřejně dostupné. Opět je ale mylné se domnívat, že se jedná o natolik relevantní zdroj, abyste z nich dokázali určit aktuální tržní cenu konkrétní nemovitosti. Jelikož se jedná o zprůměrovaná data, jsou vhodné ke sledování vývoje trhu pouze v obecné rovině. V případě rodinných domů, pozemků či komerčních nemovitostí, které jsou velmi specifické, mohou být výsledky velmi diskutabilní. Existují ale i výjimky – například cenové mapy pro pronájem kanceláří ve velkých městech bývají docela přesné, protože data poskytují velcí hráči na trhu pronajímající a spravující kancelářské komplexy.

Prostorný byt
Prostorný byt

Nástroje pro odborníky

Vedle cenových map pro laickou veřejnost existují také cenové mapy pro odborníky, jako jsou makléři či developeři. Fungují tak, že shromažďují surová data jak z realizovaných prodejů z katastru nemovitostí, tak i z aktuálních nabídkových cen nemovitostí. Tyto podklady je samozřejmě nutné následně zpracovat. „Zde velmi záleží na přístupu a profesionalitě zpracovatele cenové mapy, který by měl mít hluboké znalosti realitního trhu, dostatek dat za delší časové období, a při zpracování odhadu dbát na specifické vlastnosti dané lokality i nemovitosti, jako je například různorodost porovnávaných nemovitostí. Pokud nejsou výsledky z cenové mapy zpracovány precizně, dochází velmi často k zavádějícím výsledkům,“ komentuje Jan Hájek, odborník realitní kanceláře Quantum reality – Realitní kancelář Praha.

QUANTUM REALITY

QUANTUM REALITY
Štefánikova 248/32, 15000 Praha
Tel: +420 730 154 732

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist