Bydlení v nájmu jako životní filosofie

28. 9. 2017 | Markéta Mazancová

Vzhledem k poměrně vysokým cenám nemovitostí může být bydlení v nájmu dobrou volbou. Podívejte se na důvody, proč si život v pronajatém bytě zvolit jako životní cestu. Tedy proč to mnozí dělají.

To nejdůležitější: peníze

Častým argumentem, proč bydlet ve vlastním je: „přece platím do vlastního”. Ale pojďme si to spočítat:

  • Cena průměrného bytu 3+1 v krajském městě je například 2.500.000,- Kč. Půjčíte si na něj s úrokem 3%. Přeplatíte 1.294.000,- Kč. To je pálka!
  • V bytě budete bydlet od 30 do 70 let. Tedy přeplatek za hypotéku bytu vás při 50-ti letech vyjde měsíčně na 2.157,- Kč. 
  • Po 30-ti letech se rozhodnete pro rekonstrukci za 400.000,- Kč (tomu by jste se u bydlení v nájmu také vyhnuli). Při 50-ti letech se dostaneme na měsíční částku 667,-Kč.
  • Budete muset platit fond oprav ve výši např. 1200,- Kč/měsíčně.
  • Při 50-ti letech vás bydlení ve vlastním bytě měsíčně bude stát  4.024,- Kč + energie cca 3.000,- Kč + splátka za byt 4.167,- Kč.
  • Tedy v součtu, pokud se finance rozloží do doby 50-ti let, budete každý měsíc platit 11.191,-Kč! To je vlastně stejně jako nájem. 
Jediným argumentem, který budete mít je, že „jednou to zůstane dětem”. Ale všichni víme, jak to je. Děti si odejdou za svým životem, po vaší smrti byt prodají a za peníze třeba pojedou na dovolenou.

Nájemní byt
Nájemní byt

Bydlení v nájmu dává svobodu

Životní priority se mění v různých obdobích života, pokud jste mladí, bydlíte sami, pak s partnerem, následně máte děti, a pak opět ty děti nemáte. Respektive vylétnou z hnízda.

Když jste mladí, vyhovuje vám bydlet v centru města a chodit za kulturou. S dětmi budete vyhledávat bydlení v klidné části obce, či dokonce na venkově. A pak přijde stáří, spokojíte se s menším bytem v dosahu veškerého komfortu města.

V mládí  vám nevadí 4.poschodí bez výtahu, ale bude se vám líbit výhled. Ve stáří vám bude výhled lhostejný, ale ty schody zkrátka nevyjdete.

A tak bychom mohli pokračovat v nekonečném výčtu příkladů měnících se životních preferencí.

Nemusí se starat

Porouchá se kotel na ohřev vody - majitel bytu to zaplatí.
Bude se zvyšovat fond oprav - majitel ho zaplatí.
Byt vyžaduje rekonstrukci - majitel ji zaplatí.
Je třeba jít na domovní schůzi - majitel tam půjde.
Je třeba zaplatit daň z nemovitosti - majitel ji zaplatí.

Změna je život - větší volnost

Stěhování většinou není jen stěhováním, ale spíše řešením životní situace. Ať už se jedná o životní změnu, jakou je například počet členů domácnosti, zdravotní problémy či pracovní příležitosti - změna nájmu je mnohem jednodušší než prodej a koupě nového bytu. U koupě  bytu se navíc musí počítat s 4% daní z nabytí nemovitosti. Také doba prodeje a koupě nemovitosti se může protáhnout i na více než rok. U nájmu bydlíte téměř ze dne na den.

Přijde vám váš současný byt, kde bydlíte v nájmu opotřebovaný a okoukaný? Zkrátka ho vyměníte za jiný!

Výhody bydlení ve vlastním a jejich řešení

Peníze z prodaného bytu zůstanou vašim dětem - jak již zmíněno, to je relativní. Pokud budeme hovořit otevřeně, ještě dříve než zemřete, vaše děti již budou mít bydlení vyřešené.

Nikdo vás z vlastního nemůže vyhodit. To je pravda, ale zase na druhou stranu, náhradní byt do nájmu lze sehnat velmi rychle. A také, výpovědní lhůta  nebývá ze dne na den.

Bydlení v nájmu v západních zemích

Vzhledem k cenám nemovitostí je v západní Evropě celoživotní bydlení v nájmu běžné. Vlastní bydlení si často lidé pořizují až ve věku okolo 40-ti let. Tedy v době, kdy už si člověk je zcela jist tím, co v životě chce.

Zdroj: ČESKÉREALITY.cz, shutterstock.com

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist