Články na téma reality a nemovitosti, strana 7

Jak postupovat, když vám makléř spolu s prodejcem zatají vady na nemovitosti

Přišel nám do redakce e-mail, zda je možné nahlásit inzerát, který záměrně nevypisuje problémové věci na domě, tedy úmyslně skryté závady. A ty pak stojí kupujícího spoustu peněz a některé přímo porušují platnou legislativu (např. načerno svedený odpad apod.).

Známe způsob, jak rychleji ušetřit třeba na novou střechu

Vlastnit dům, to jsou výdaje na celý život. Stále je něco potřeba. Nová střecha, venkovní posezení, bazén pro děti. Abyste se mohli radovat z toho, že vám konečně nezatéká do ložnice a nebo z krásného letního dne na vaší zahradě, plánujte a tvořte si finanční rezervu. Jak se říká korunku po korunce. Protože štěstí přeje připraveným.

Aktuální trendy ve stavebnictví: velkým firmám se dařit bude, malé ať se připraví na horší časy

Před nástupem druhé vlny pandemie COVID-19 zaznamenalo stavebnictví mírné zlepšení – vypadalo to, že se blýská na lepší časy. Číslo meziročního propadu se oproti situaci v srpnu snížilo z 9,7 procenta na 8,2 procenta. Vše tedy vypadalo celkem optimisticky – tedy, před nástupem druhé vlny. A dopady na sebe nenechají čekat - analytici očekávají v dalších měsících opětovné zhoršení.

Mladí Češi opouštějí mamahotely a může za to také koronavirus

Co donutilo mladé Čechy opouštět ve větším počtu mamahotely? Statistiky se nám snaží napovědět. V každém případě je dlouhé pobývání u rodičů nelichotivým trendem, který byl a je dlouhodobě kritizován. Do osamostatnění se však mladých Čechům příliš nechtělo. Až do koronakrize a období relativně krátce před ní. Co se stalo? Jaké impulzy pohnuly s myšlením našich mladých, ale i třicátníků a čtyřicátníků?

Jak ocenit nemovitost a další majetek v dědickém řízení

Úmrtí blízké osoby je jedno z nejtěžších období v životě. Vedle smutku však musí pozůstalí řešit i praktické záležitosti spojené s úmrtím. Stávají se totiž účastníky dědického řízení, v rámci kterého se řeší pozůstalost.

Jak si rozdělit finance ve vztahu a proč šetřit na drobné opravy?

Odborníci se shodují na tom, že je důležité mít ve vztahu vyřešené peníze. To ostatně dokazuje také průzkum, podle kterého se až 25 % českých párů hádá kvůli penězům. Jak tedy finance rozdělit a proč si odkládat peníze na drobné opravy bytu?

Jak probíhá převod družstevního bytu do osobního vlastnictví a jak dlouho to trvá

Převedení družstevního bytu, tedy družstevního podílu na bytovém domě do osobního vlastnictví je u starších bytových družstev poměrně náročné a někdy není ani možné. Záleží na stanovách. Pokud to možné je, nejprve musí být tento převod schválen členskou schůzí, ale až po zaplacení takzvané anuity. U nových bytových družstev je převod o dosti jednodušší, pokud je zakomponován investorem (např. developerem, obcí, městem či krajem) již ve stanovách družstva. I zde je však základní podmínkou splacení anuity.

Jak zjistit správnou výši nájmu? Ztrácet čas prohlížením inzerátů už nemusíte

Stanovení optimální výše nájmu vyžaduje neustálé sledování aktuálního dění na trhu s bydlením. Ať už sháníte nového nájemníka, pronájem teprve promýšlíte nebo naopak hledáte nové bydlení v nájmu, současná situace na trhu s bydlením se stává značně nepřehlednou a komplikovanou.

Proč se v zimě nemovitosti prodávají mnohem lépe než po zbytek roku

Sníh si u nás posledních pár let dával na většině území na čas. Letošní zima nás ale zaskočila vydatnou sněhovou nadílkou, a tím znovu přispěla k oživení jedné staré pravdy. V zimě trh s nemovitostmi nezamrzá, a vlastně se při tomto bílém období domy prodávají ještě o něco lépe. Co za tím stojí?

Pokud jste loni koupili nemovitost, na podání daně z nemovitosti máte čas jen do konce ledna

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí je třeba podat do konce ledna, pokud jste si v roce 2020 koupili či jinak získali nemovitost. V některých případech je však možné využít výjimky. Jak postupovat, abyste daňové přiznání odevzdali včas a správně?

Vybíráte pozemek? Pozor, ať nekoupíte zajíce v pytli!

Přemýšlíte o koupi pozemku a nevíte, jak vybrat z nabídek a inzerátů ten správný? Jaké faktory ovlivňují ceny pozemků a na co je třeba dát při výběru pozor?

Prodáváte chalupu? Ceny rekreačních nemovitostí jsou na vzestupu!

V posledních několika měsících se mnohonásobně zvedl zájem o rekreační chaty a chalupy. Mohou za to zejména koronavirová opatření. Češi se totiž nechtějí vzdát tuzemské dovolené a raději se pojistí. Jedná se však o rozumný krok?

Anděl na drátě poskytuje v době nouzového stavu pomoc seniorům ZDARMA

Anděl na drátě je registrovaná sociální služba tísňové péče. Její součástí je Linka pomoci a bezpečí pro seniory. Služba funguje tak, že "andělé na drátě" volají pravidelně ve zvoleném intervalu svým klientům a ověřují, zda jsou v pořádku, zda užívají správně léky, jak se jim daří. Zjišťují také, zda senioři nepotřebují s něčím pomoci či něco zařídit.

Jaká jsou práva a povinnosti nájemníka a nájemce?

Nejčastější dotazy týkající se vztahu nájemce a nájemník, jejich práva a povinnosti v případě pronájmu bytu.

Žádné drama na trhu nemovitostí se zatím nekoná. Jaký je aktuální vývoj za času pandemie?

Možná mnozí z nás očekávali přinejmenším stagnaci nebo spíše pokles cen na trhu nemovitostí v souvislosti s jarní vlnou epidemie coronaviru. Nic takové se však zatím nekoná. Samozřejmě lze najít výjimky nebo odlišný trend regionálně/lokálně či pro daný typ nemovitosti.

Převod nemovitosti krok za krokem, od sepsání smlouvy až po změnu majitele na katastru

Nejen prodej a nebo koupě nemovitosti, ale také její získání darem a nebo dědictvím, zahrnují nezbytné úřední procesy, bez kterých se neobejdeme. Jak správně postupovat?

Odhad-zdarma.cz vypočítá tržní cenu nemovitosti i výši nájmu online a bez vkládání kontaktních údajů

Určitě to znáte, zadáte parametry do kalkulačky, úspěšně projdete několik kroků a nakonec zjistíte, že získání výsledku je podmíněno poskytnutím kontaktních údajů. Jakub Zámiš, zakladatel online kalkulačky Odhad-zdarma.cz se to před několika lety rozhodl změnit. Sestavil tým IT odborníků, odhadců nemovitostí, analytiků i realitních makléřů a vznikla online kalkulačka, která umí vypočítat tržní cenu nemovitosti i optimální výši nájmu. To vše bez nutnosti zadávání kontaktních údajů a zdarma.

Veletrh FOR INTERIOR představí unikátní expozici nábytkových řešení INSPIRACE PRO BYDLENÍ

Veletrh nábytku, interiérů a bytových doplňků FOR INTERIOR uvede během svého podzimního ročníku unikátní kompilaci interiérů s názvem INSPIRACE PRO BYDLENÍ. Ve dnech 1. až 4. října v PVA EXPO PRAHA najdou návštěvníci veletrhu pět interiérových variant s kombinacemi nábytkových řešení v domácnosti.

Střechy Praha 2021 v tradičním termínu

23. ročník veletrhu STŘECHY PRAHA proběhne společně s veletrhy SOLAR PRAHA a ŘEMESLO PRAHA v tradičním termínu na začátku února, konkrétně ve dnech 4. až 6. 2. 2021 na výstavišti v Praze Letňanech.

Odpovídají současné ceny panelových bytů tomu, co nabízejí svým obyvatelům?

Na našem území vznikala v dobách především 2. poloviny 20. století panelová sídliště, která se postupně stala velmi rozšířeným druhem bydlení. V současné době je v ČR asi 1,2 miliónu bytů právě v panelových domech. Odpovídají však současné ceny těchto bytů realitě?

TOPlist