Zájem o pronájmy bytů roste. Jak pronajmout a nespálit se?

29. 8. 2018 | redakce

Přichází období, během kterého výrazně stoupá zájem o pronájmy bytů. Shodují se na tom nejen realitní kanceláře, ale potvrzují to například i výsledky objemů vyhledávání v nástroji Google Trends, ve kterém lze pozorovat, že výraz „pronájem bytu“ bývá v červenci i srpnu až dvojnásobně hledanější než v jiných měsících. Čím je to způsobeno?

Podle Ing. Daniela Hanzala, makléře Quantum reality – Realitní kancelář Praha letos ke zvýšenému zájmu o pronájmy přispívají kromě okolností typických pro letní období (zejména se jedná o poptávku ze strany absolventů hledajících první samostatné bydlení a studenty se zájmem o spolubydlení) i další faktory. Upozorňuje na posilující trend způsobený nekončícím zdražováním nemovitostí i horší dostupností úvěrů na bydlení vlivem zpřísňování pravidel jejich poskytování Českou národní bankou.

Chystáte-li se tedy pronajmout nemovitost, nastává ideální doba k hledání vhodného nájemníka. Aby se z potenciálního zisku nestala noční můra, je třeba věnovat celému procesu dostatek svého času či se obrátit na realitní kancelář. Jedno z největších nebezpečí, které vás totiž může potkat, je stále neplatící nájemník. Na co je třeba si dát pozor?

První dojem může být zavádějící

Přestože na vás může nájemník působit sympaticky, nespoléhejte se pouze na jeho milý úsměv. Přeci jen, když pronajímáte svůj byt, poskytujete tím svůj majetek jinému člověku – proto byste se měli o jeho osobu více zajímat a vyhnout se ukvapenému jednání. Určitě máte výhodu, pokud Vám s pronájmem pomůže zkušený realitní makléř, který už má od „prvních dojmů“ odstup a ví, jak šikovně zjistit, zda se vaše očekávání od nájemce může potkat s realitou.

Ověřit platební morálku zájemce je nezbytné

Ze všeho nejdříve je třeba si ověřit rizikovost vašeho potenciálního nájemníka, tedy například zda na něj není uvalena exekuce. Tyto informace lze získat online v registrech exekucí či dlužníků.

Optimální výše nájmu přispěje k dlouhodobému nájemnímu vztahu

Stále více pronajímatelů i nájemců si ověřuje optimální výši nájmu v online kalkulačce odhad-zdarma.cz, která poskytuje tyto informace online, bezplatně a bez nutnosti zadávání kontaktních údajů a kde lze zároveň získat zdarma online odhad nemovitosti. Při vyjednávání je zároveň dobré mít na paměti, že někdy může být výhodnější dlouhodobý nájemní vztah i za cenu nižšího nájmu.

Zpracování nájemní smlouvy je lepší přenechat odborníkům

Tuto formální část rozhodně nepodceňte a důsledně ověřte všechny potřebné nacionály zájemce. Vzorové smlouvy najdete sice na internetu, nicméně těm se raději vyhněte – nebývají aktuální a mohly by vám naopak uškodit. Smlouvu si raději nechte vypracovat zkušeným právníkem.

Předávací protokol ochrání před nepříjemnostmi

Předávací protokol je dnes celkem běžný dokument, jehož úlohou je zaznamenat aktuální stav předávané nemovitosti, aby se v budoucnu předešlo případným sporům. Jedná se například o soupis poskytnutého nábytku, elektroniky, přehled závad nebo třeba stav měřidel. Tento krok se vyplatí nepodcenit - protokol může v případě nepříjemností sloužit jako váš hlavní důkaz o vlastnictví a původním stavu všeho zmíněného.

QUANTUM REALITY

QUANTUM REALITY
Štefánikova 248/32, 15000 Praha
Tel: +420 730 154 732

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist