Splácíte hypotéku? Pozor na případné komplikace!

6. 4. 2017 | redakce

Získat hypotéku je dnes téměř bez komplikací. Splácet ji je už poněkud složitější. Přestože spadly úroky hypotečních úvěrů na konci minulého roku na absolutní dno, výhodná sazba není všechno. Během splácení vás totiž může zastihnout nespočet komplikací, se kterými je nutno počítat.

Komplikace č. 1: Pokles příjmu

Důvodů pro pokles příjmu, z něhož hypotéku hradíte, může být hned několik. Možná se již dlouhou dobu snažíte o vytouženého potomka a vaše manželka konečně nastupuje na rodičovskou dovolenou. Nebo vám jednoduše ve stávající práci „ruply nervy“ a vy začínáte v práci nové, kde se nástupní plat rozhodně nemůže vyrovnat tomu, který jste pobírali doposud. Tak či tak, hypotéka se na výši příjmů neptá. Proto počítejte s touto variantou ještě před jejím sjednáním a nastavte si odpovídající měsíční splátku, která příliš nezatíží váš rodinný rozpočet.

Komplikace č. 2: Zvýšení sazeb

Když máte úrok hypotéky zafixovaný na určité hranici, se kterou banka nesmí hýbat, pravděpodobně si změnu úrokové sazby příliš nepřipouštíte. Protože je ale hypotéka závazkem na dvacet i třicet let, co budete dělat, až vám vyprší fixace a banka se rozhodne úvěrovou sazbu zvýšit? Řešením může být snaha o vyjednání výhodnějších podmínek nebo refinancování u konkurence. I s touto variantou byste ale měli počítat ještě před tím, než smlouvu o hypotečním úvěru podepíšete. 

Moderní interiér nemovitosti
Moderní interiér nemovitosti

Komplikace č. 3: Dlouhodobá nemoc nebo ztráta zaměstnání

S poklesem či úplným výpadkem příjmu úzce souvisí také ztráta zaměstnání nebo dlouhodobá nemoc. Co dělat v takovém případě? Řešením může být úrazové pojištění nebo pojištění proti neschopnosti hypotéku splácet. Ideální ovšem je, pokud si budete bokem odkládat přebytečné finance, které by měly pokrýt alespoň šest měsíčních splátek hypotéky.

Komplikace č. 4: Úmrtí

Bohužel nehoda není náhoda a neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Tuto smutnou událost neradi řešíme dopředu. V případě hypotéky na krku se nám může tato lehkovážnost nepěkně vymstít. Finanční dopad úmrtí živitele na zbývající členy rodiny je mnohdy nad jejich síly. Proto se i zde vyplácí myslet dopředu a sjednat si pro tyto případy odpovídající životní pojištění. Při výběru vhodné pojistky mezi sebou jednotlivé produkty porovnejte a mějte na paměti, že ne vždy je nejlevnější pojistka zároveň tou nejvýhodnější.

Kdo je připraven, není překvapen

Důvodů, proč se může stát hypotéka těžkou koulí u nohy, může být nespočet. Vždy je proto dobré počítat se všemi variantami a alternativami ještě před tím, než reálně nastanou. Osob, které si sice splnily svůj velký sen o vlastním bydlení, ale zároveň je hypotéka uvrhla do dluhové spirály, totiž není málo. 

Hyperia s.r.o.

Hyperia s.r.o.
Univerzitná 8498/25, 010 08
Tel: ---

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

Jak vybrat realitní kancelář v roce 2023

Ptáte se, jak vybrat takovou realitní kancelář, která prodá vaši nemovitost rychle, za dobrou cenu a ještě vám poskytne vynikající poprodejní servis? Máme pro vás několik tipů.

TOPlist