Průzkum říká, že na prvním místě je při výběru bytu cena

11. 4. 2019 | redakce

Přestože je na prvním místě při výběru bytu cena, měly by být moderní české bytové domy inteligentnější. V tyto dny byly zveřejněny výsledky rozsáhlého průzkumu na téma Moderní bytové domy. Průzkum zadaný společností 2N se uskutečnil v březnu na reprezentativním vzorku české populace. První část studie se týkala hodnocení cen bytů. Další část průzkumu prokázala i stále se zvyšující nároky na standardní vybavenost novostaveb.

Cílem průzkumu Moderní bytové domy z března letošního roku bylo zjistit, jaké faktory jsou pro Čechy důležité při koupi či pronájmu bytu a jak vnímají potřebu lepší výbavy a služeb bytových domů. V první oblasti výsledky potvrdily očekávání – jako hlavní parametry pro výběr bytu označili respondenti cenu (97 %), velikostrozvržení bytu (92 %) a lokalitu a občanskou vybavenost v okolí (91 %).

Moderní bytové domy by měly podle průzkumu měly nabídnout flexibilní správu a elektronické zabezpečení
Moderní bytové domy by měly podle průzkumu měly nabídnout flexibilní správu a elektronické zabezpečení

V druhé části výzkumu měli lidé vyhodnotit, jak atraktivní by pro ně byly další jednotlivé služby a výbava bytového domu. Na prvním místě se umístila snadná dostupnost správce objektu a rychlé řešení závad, která je atraktivní pro 77 % respondentů, na druhém místě elektronické zabezpečení domu (kamerový systém, zabezpečení vstupů a společných prostor) se 73 % respondentů, snadná audio a videokomunikace s příchozími s pomocí interkomu (59 %) a až pak atraktivní a užitečné společné prostory domu (59 %) a vlastní recepce s nepřetržitou službou (26 %).

Chytrý dům
Chytrý dům

Trendem je inteligentní správa a zabezpečení bytových domů

„Český výzkum potvrzuje globální trendy související se zvyšujícími se nároky na inteligentní zabezpečení a správu bytových domů. Lidé se při nákupu či pronájmu bytu sice stále ještě rozhodují podle základních kritérií, jako jsou cena, velikost a okolí, vzniká ale poptávka po vyšší úrovni služeb a výbavy,“ říká Tomáš Vystavěl, Chief Product Officer ve společnosti 2N Telekomunikace. 

„Jako jasný benefit lidé vnímají elektronické přístupové a zabezpečovací systémy, ještě více pak operativní a spolehlivou správu domu. To ukazuje, že developeři a majitelé bytových domů by měli uvažovat, jak využít nových komunikačních a síťových technologií umožňujících přístup online, automatické upozorňování na události a vzdálené řešení servisních a správních úkolů. Podobně jako mluvíme o inteligentní domácnosti, začne se mluvit o inteligentních bytových domech.“

Vzdálená správa domu
Vzdálená správa domu

Podle Tomáše Vystavěla bude mezi nové trendy v této oblasti patřit například využívání chytrého telefonu, který umožní obyvatelům otevírat domovní dveře nebo komunikovat s hosty, kteří žádají o vstup do domu. Trendem jsou také integrace domovních elektronických systémů v síti a vzdálená konfigurace a správa zařízení – to se týká například přístupových jednotek u dveří a výtahů nebo kamerového systému a dveřních interkomů.

Metodika: Výzkum Moderní bytové domy společnosti 2N realizovala agentura Nielsen Admosphere prostřednictvím internetového sběru (CAWI) v termínu od 13. 3. do 18. 3. 2019. Analýza se uskutečnila na reprezentativním vzorku 505 respondentů u internetové populace nad 15 let, respondenti jsou součástí Českého národního panelu. 

Zdroj: www.2n.cz

2N TELEKOMUNIKACE a.s.
Modřanská 621/72, 14301 Praha
Tel: +420 261 301 111

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist