Proč makléři přijímají do nabídky přeceněné nemovitosti?

22. 8. 2014 | Markéta Mazancová

Je celkem zřejmé, proč je na internetu velký počet nabídek nemovitostí na prodej, které jsou nabízené přímým prodávajícím a jsou značně cenově nadsazené. Prodávající, který není profesionál a v realitním trhu se pravidelně nepohybuje, jen těžko hned na začátku odhadne správnou cenu své nemovitosti. Většina prodávajících si raději ze začátku drží cenu výš, aby se náhodou nestalo, že nemovitost prodají pod cenou.

Ale proč předražené nemovitosti přijímají do nabídky profesionálové?

Obecně řečeno ze stejného důvodu, jako přímí prodávající. Realitní makléř sice může dát doporučení nějaké ceny, ale konečné rozhodnutí je stejně na prodávajícím. A bez svolení prodávajícího by makléř neměl nabízet nemovitost za nižší cenu.

Dalším důvodem je, že nemovitost se sice neprodá za prvotní - příliš vysokou - cenu, ale v průběhu hledání kupce prodávající souhlasí se zlevňováním. Nebo prodávající přijme nižší nabídku některého ze zájemců.

A pokud by makléř nepřijal nabídku již v této fázi, je možné, že by její prodej dostal na starosti jiný makléř. A ten by nemovitost později - za nižší cenu - prodal.

Jak je možné, že každý makléř někdy řekne jinou cenu?

Názory různých makléřů se mohou lišit i o statisíce, v některých případech i o miliony. Jak je to možné?

Kromě toho důvodu, že makléř nemusí mít dobrou znalost trhu, je tu ještě jeden důvod. Je mnoho prodávajících, kteří raději uvěří ”pohádce” o tom, že utrží za nemovitost více peněz - i když možná tuší, že to není zase tolik reálná částka. A na základě toho svěří svoji nemovitost do péče právě tomu makléři, který jim tolik peněz slibuje. Ale ve výsledku dojde k tomu, že makléř vyvíjí tlak na průběžné snižování ceny, až se dostane na cenu tržní…nebo dokonce na cenu ještě nižší.

Proto je nejlepší variantou dát na radu makléře, který vám sice neslíbí nejvíc peněz, ale bude si umět svůj názor obhájit. Nejdůvěryhodněji jistě bude působit, pokud jako důkaz přinese srovnání cen podobných nemovitostí, které byly v poslední době prodané. Nebo vás zkrátka přesvědčí mnoha důležitými argumenty, které budou mít reálný základ v praxi, budou jasné a logické.

Zdroj: www.ČESKÉREALITY.cz, www.shutterstock.com

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist