Nabídkové úrokové sazby 70% hypoték opět blízko minim

4. 4. 2012 | Libor Ostatek, GOLEM FINANCE s.r.o.

Výsledkem cenového souboje bank o nové klienty jsou úrokové sazby setrvávající na úrovni historických minim a nebývale vysoké objemy poskytnutých hypoték.

Snižování sazeb na přelomu února a března odstartovala UniCredit Bank, ke které se záhy přidala Komerční banka, Česká spořitelna a zatím poslední bankou, která rozhodla o změně nastavení úrokových sazeb - a rovněž směrem dolů - byla Wüstenrot hypoteční banka, jenž na konci minulého týdne zlevnila hypotéky s tří- a pětiletou fixací úrokové sazby.

Unikátní přehled o vývoji nabídkových úrokových sazeb poskytují indexy GOFI, které v reálném čase zachycují úroveň průměrných nabídkových úrokových sazeb, a to jak fixních, tak nově také variabilních. Z těchto statistik vyplývá, že v uplynulém měsíci k největšímu pohybu došlo u hypoték poskytovaných v pásmu do 70% LTV*. Průměrná nabídková úroková sazba v případě tohoto typu úvěru klesla meziměsíčně o 5 setin procentního bodu na 3,68% a opět se dostala na dosah historického minima z listopadu loňského roku (3,66%). U ostatních variant (85 a 100% LTV*) průměrná úroková sazba meziměsíčně naopak nepatrně vzrostla (+ 1 p. b.).

K indexům GOFI 70, 85 a 100 byl v minulém měsíci nově přidán také index GOFI VAR 70 mapující vývoj nabídkových úrokových sazeb navázaných na mezibankovní sazbu 1M PRIBOR. Ta již několik měsíců v řadě stagnuje na úrovni kolem 1% a stejně tak je tomu i v případě průměrných nabídkových sazeb variabilních hypoték, které stagnují na úrovni 2,98%. Důvod ke změnám nastavení úrokových sazeb nenašla ani bankovní rada ČNB, která v minulém týdnu rozhodla o zachování základních sazeb na dosavadních úrovních. 2týdenní REPO sazba, která ovlivňuje sazby PRIBOR, již od dubna 2010 činí 0,75%.

Podle statistik serveru Hypoindex.cz, vzrostla v únoru průměrná úroková sazba všech skutečně poskytnutých hypoték meziměsíčně o 2 setiny procentního bodu na 3,61%. Nicméně na základě vývoje výše uvedených indexů GOFI, které vývoj hypoindexu s vysokou úspěšností predikují, očekáváme, že v březnových statistikách (zveřejněny budou v polovině dubna) dojde opět ke stagnaci, či spíše k nepatrnému poklesu souhrnného ukazatele Hypoindex.

Co se týče nabídkových úrokových sazeb, tak vzhledem k vysoce konkurenčnímu prostředí, které nyní na trhu hypoték panuje, je podle našeho názoru velice pravděpodobné, že sazby budou v rámci nejrůznějších kampaní mírně klesat i v následujících týdnech, a to především formou slev a vázaných bonusů na doplňkové produkty. Důležitým signálem pro další vývoj budou oznámení o úrokových sazbách, které banky budou publikovat v tomto týdnu.

LTV = poměr mezi částkou úvěru a zástavní hodnotou nemovitosti stanovenou odhadcem či bankou

Zdroj: ČNB, banky, GOLEM FINANCE s.r.o., hypoindex.cz

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com

GOLEM FINANCE s.r.o.

GOLEM FINANCE s.r.o.
Jeremenkova 763/88, 14000 Praha
Tel: +420 272 103 218

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist