Moderní a ekologické pasivní domy

17. 6. 2015 | redakce

Přemýšlíte o pořízení vlastního domu a chcete v budoucnu výrazně ušetřit na energiích? Pokud jste si odpověděli kladně, pak je tou správnou volbou pasivní dům. Nejenže uspoříte na nákladech za vytápění, ale budete dýchat čistý vzduch bez plísní a prachu. Ani to však nejsou všechny výhody, které Vám pořízení pasivního domu přinese. Přibližme si všechny!

Architektura

Základem každé pasivní stavby je propracovaný architektonický návrh. Zajistí, abyste nemuseli investovat do drahých technických zařízení. Pasivní domy Vám architekt navrhne z cihel, z betonových tvárnic i ze dřeva. Problém nejsou ani vícepatrové domy.

Úspora tepla

Pasivní dům je velmi kvalitně izolován. Prostory přijímají jak teplo ze slunečních paprsků, tak teplo vyzařované lidmi a elektrospotřebiči. Po většinu roku je proto v místnostech příjemně a potřeba vytápění se snižuje na minimum.

Izolace

Izolace a systém řízeného větrání zlepšuje vnitřní prostředí domu. Dostatečná tepelná izolace zajistí nízkou spotřebu energie. Jelikož ceny energií neustále stoupají, do zateplení se vyplatí investovat. Pozor, nesprávně provedená izolace způsobuje vytváření trhlin, zatékání a snížení životnosti.

Okna a dveře

Součástí pasivního domu jsou dveře a okna s kvalitními rámy a zasklením. Kromě dostatku světla působí jako solární radiátory. Naopak nevhodně zvolená okna patří mezi nejslabší části obvodového pláště a uniká jimi z domu nejvíce tepla. 

„Chytrý pasivní dům je postaven tak, abychom vyloučili zbytečné technologie. A to nic nestojí, tak by měl uvažovat každý architekt automaticky – chytrá orientace stavby za sluníčkem, její umístění na pozemku a kompaktní tvar,“ říká Josef Smola.
„Chytrý pasivní dům je postaven tak, abychom vyloučili zbytečné technologie. A to nic nestojí, tak by měl uvažovat každý architekt automaticky – chytrá orientace stavby za sluníčkem, její umístění na pozemku a kompaktní tvar,“ říká Josef Smola.
Energeticky úsporná čtyřvrstvá okna.
Energeticky úsporná čtyřvrstvá okna.

Vytápění a větrání

Dokonale utěsněný pasivní dům musí být doplněn o důmyslný systém větrání. Ten je tvořen větracími jednotkami, které přivádí do místností čerstvý vzduch a zároveň udržují teplo. Odpadní vzduch odchází z kuchyně, WC a koupelny.

Pasivní domy jsou moderní, šetrné ke svému prostředí a zlepšují zdraví celé rodiny. Zajišťují kvalitní prostředí s čerstvým vzduchem a optimální vlhkostí. Takový dům pořídíte již za 3 miliony korun.

Výhoda zelené střechy se projevuje zejména v letních měsících, kdy vegetační souvrství zamezuje ohřívání konstrukce od  slunce.
Výhoda zelené střechy se projevuje zejména v letních měsících, kdy vegetační souvrství zamezuje ohřívání konstrukce od slunce.
Pasivní dům
Pasivní dům
Výstavba pasivního domu
Výstavba pasivního domu

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist