Kvalitní rozpočtáři šetří firmám peníze

9. 8. 2017 | redakce

Drobní stavitelé ale i velké stavební firmy dobře vědí, jak důležitý je pro kalkulaci nákladů kvalitní rozpočtář. Ten, kdo staví svépomocí, má většinou napjatý rozpočet a počítá každou korunu. Při nekvalitním odhadu stavebních nákladů mu může rekonstrukce přinést spoustu nepříjemností. Stavební firmy jsou zase velmi dobře poučené z let minulých a současných, kdy veřejní i soukromí investoři neschvalovali jakékoliv vícenáklady. 

U soukromých investorů to je či bylo zapříčiněno především snahou udržet fixní rozpočet, zatímco veřejní investoři jsou či byli omezováni Zákonem o zadávání veřejných zakázek, který povoluje navýšení vysoutěžené ceny jen o určité procento. Zástupci veřejných institucí navíc častokrát neumožnili proplacení prokazatelných vícenákladů, aby předešli případným soudním sporům ze strany budoucích zastupitelů měst a obcí.

V současné chvíli pociťují stavební firmy, projektanti, developeři i investoři nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Rozpočtování stavebních prací není jen o technickém vzdělání, ale také o zkušenostech, technologických znalostech a dobré informovanosti. Špatná kalkulace může firmám způsobit nevyčíslitelné ztráty, naopak kvalitní rozpočet novými a inovativními přístupy a postupy může společnostem ušetřit nemalé finanční prostředky. 

Informace o doporučených, nikoliv závazných, směrných cenách si může kdokoliv zakoupit od inženýrské a poradenské společnosti ÚRS PRAHA, která data každého půl roku aktualizuje. Zkušenosti a informace o cenách a případných množstevních slevách v nich ale rozpočtáři nenajdou.

S rozpočty mohou těm, kteří se chystají stavět či rekonstruovat, poradit odborníci na mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH ve dnech 19. až 23. září 2017 v PVA EXPO PRAHA.

Generálním partnerem mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH 2017 je Skupina ČEZ.

ČEKEJTE VÍC NEŽ JEN ELEKTŘINU NEBO PLYN

Že ČEZ vstoupil se svými zákazníky do 21. století, dokazují jeho inovativní produkty a služby. Ať si zákazníci vyberou jakkoli velké vylepšení domácnosti, vždy dostanou řešení, které ohleduplněji využívají energie, zvyšují komfort zákazníků a snižují chytře výdaje. Na kompletní nabídku produktů se můžete podívat na www.cez.cz/sluzby

Zdroj: www.forarch.cz

ABF a.s.

ABF a.s.
Beranových 667, 199 00 Praha
Tel: +420 225 291 111

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist