Jsou dražby nemovitostí výhodné a bezpečné?

6. 2. 2015 | Markéta Mazancová

Jsou nemovitosti prodávané v dražbách stále finančně zajímavé? Nebo už je toto tvrzení historií? A je nákup nemovitosti v dražbě spíše rizikovou či výhodnou záležitostí?

Jak funguje cenová politika dražby?

V prvním kole je vyvolávací cena nemovitosti stanovena ve výši dvou třetin odhadní ceny. Pokud se v prvním kole nemovitost nevydraží, v druhém kole je vyvolávací cena nemovitosti rovna polovině odhadní ceny. Ve třetím kole je to pak třetina odhadní ceny.

Je nákup nemovitosti v dražbě výhodný?

Za prvé je otázkou, zda odhadní cena odpovídá tržní hodnotě nemovitosti. Není vzácností, aby odhadní cena byla vzdálena tržní hodnotě i o několik stovek tisíc, u dražších nemovitostí i milionů korun. Tudíž doporučuji vzít odhadní cenu pouze orientačně a udělat si o reálné tržní hodnotě svůj obrázek. Odhadní cena je vždy uvedena v dražební vyhlášce.

Vzácností není ani situace, kdy je dražená nemovitost přiklepnuta za vyšší hodnotu, než je její tržní hodnota. Účastníci dražby někdy v zápalu boje nesmyslně přihazují. Pokud si toto člověk uvědomí, je na uvážení, zda není jednodušší koupit nemovitost běžnou cestou - mimo dražbu. A bez jakýchkoliv rizik.

Na druhou stranu ale lze zažít i situace, kdy se na dražbu nemovitosti přihlásí pouze jeden účastník, nebo žádný, byť se očividně jedná o výhodnou příležitost.

Takže odpověď na otázku, zda se vyplatí dražeb aktivně účastnit, není jednoznačná. Je to především o štěstí a soustavném sledování a zkoušení štěstí.

Rodinný dům
Rodinný dům

Jak dražba probíhá?

V dnešní době se lze setkat se dvěma druhy dražeb - klasickými, tedy kdy se dražebníci setkají v dražební místnosti, a s elektronickými. V každém případě je potřeba složit dražební jistotu do začátku konání dražby. U každé dražební vyhlášky jsou stanovena pravidla jak, do kdy a kam dražební jistotu složit.

Vlastníkem vydražené nemovitosti se dražebník stává s nabytím právní účinnosti příklepu v dražbě. Po skončení dražby následuje předem určená lhůta, do které dražebník musí složit zbytek částky, za kterou byla nemovitost vydražena. Pokud částku nedoplatí, automaticky propadá dražební jistota.

V katastru nemovitostí jsou následně přepsána vlastnická práva na nového vlastníka s tím, že veškeré právní závady váznoucí na nemovitosti jsou vymazány - např.různé exekuční či dražební příkazy. Dražebník tedy získá 'čistou' nemovitost”.

Je koupě nemovitosti v dražbě bezpečná?

Koupě nemovitosti v dražbě je po právní stránce celkem bezpečnou záležitostí. Je však nutné mít na paměti, že kromě ceny, za kterou jste nemovitost vydražili, budete platit ještě 4% daň z převodu nemovitost. A nějaký čas si na nemovitost počkáte.

Velkým nebezpečím je především stav nemovitosti, v jakém vám bude předána. Ve velkém množství případů ani není možné si před konáním dražby prohlédnout nemovitost zevnitř. A to z důvodu neochoty vlastníka, který často s dražbou nesouhlasí, a proto neposkytuje žádnou součinnost. Je to jednoduché, vlastníci jejichž nemovitost spadla do dražby, zabouchnou a zamknou dveře, nikoho nepouštějí dovnitř a doufají, že se situace sama vyřeší. Neví, že čím bude jejich nemovitost větší neznámou, tím bude klesat její hodnota při dražbě.

Ale dokonce i když je vlastník ochotný, aby v nemovitosti probíhaly prohlídky, není vůbec jisté, zda nemovitost zůstane ve stejném stavu až do předání novému vlastníkovi. Nutno podotknout, že předání nemovitosti většinou není žádnou oficiální záležitostí a záleží pouze na ochotě původního vlastníka.

Jak bude tedy nová nemovitost novému vlastníkovi předána?

Jednoduše řečeno nijak. A zde hrozí snad největší riziko, s nímž dražby souvisí. Jak již řečeno, mezi prohlídkou nemovitosti pořádanou organizátorem dražby a dobou, kdy bude nemovitost právně vaše (tedy kdy bude proveden vklad vlastnických práv do katastru nemovitostí) může uplynout velmi dlouhá doba - kvůli výmazu různých exekucí a řešení dalších právních záležitostí se tento proces může protáhnout třeba i na půl roku a více. Stačí, aby některý z věřitelů nesouhlasil s rozdělením vydražených peněz a problém je na světě.

Během této doby se může z pěkného domku stát polorozbořená ruina, topení může být odřezané, zdi vymlácené apod. 

Rodinný dům
Rodinný dům

Neochota vystěhovat se

Pokud se účastníte dražby, zapomeňte zcela na to, že vám usměvavý původní vlastník předá upravenou nemovitost. Spíše se začněte připravovat na situaci, kdy zazvoníte na byt, jehož vlastníkem jste se právě stali a otevře vám osoba se slovy: 'Co tu chcete, bydlím tu už dvacet let, tohle je můj byt. Dejte si vodchod.” A co s tím?

Nejlépe za pomoci státních orgánů se vám po delší době tuto osobu podaří vystěhovat. Nicméně jisti si můžete být tím, že tato osoba se postará o to, abyste z nemovitosti neměli žádnou radost. A také o to, že si na svoji nemovitost dlouhou dobu počkáte.

Proč jsou dražby dnes tak málo výhodné?

Doby, kdy se v dražbě daly pořídit nemovitosti za opravdu výhodnou cenu, jsou ty tam. Faktorů, které to způsobily, je více. Například fakt, že dnes je informací o dražbách velké množství a jsou každému dostupné. Dokonce i nabídka dražených nemovitostí je dostupná každému z tepla jeho domova, neboť většina dražebních vyhlášek je uveřejněna na internetu. 
Respektive měla by ze zákona být. Pokud se některý dražebník domluví s dražitelem na způsobu, jak tato pravidla obejít, jedná se sice o neférové jednání, které by mohlo být napadnutelné, nicméně stále je občas uváděno do praxe. A jak to dělají? Způsobů může být několik. Například dražební vyhláška sice musí být uveřejněna na internetu, nicméně stále existují velice nestabilní pravidla pro situaci, co by se stalo, kdyby předepsaný způsob uveřejnění dražby nebyl dodržen. A není nikde přesně popsáno, jakou přesnou formou musí být dražba na internetu uveřejněna.

A jistě by se dalo přijít na velké množství dalších příkladů. Lidská vynalézavost někdy zkrátka nemá meze.

Kde lze najít dražby na internetu?

  • www.portaldrazeb.cz
  • www.centralniadresa.cz
  • www.e-aukce.com
  • www.eurodrazby.cz
  • www.exdrazby.cz
  • www.okdrazby.cz

Zdroj: www.ČESKÉREALITY.cz, www.shutterstock.com

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist