Je životní pojistka k hypotéce nutná?

6. 3. 2015 | redakce

Hypotéka je závazek zpravidla na 20 až 30 let. Banky obecně nepodmiňují sjednání hypotečního úvěru uzavřením životního pojištění. Nicméně stále více klientů si uvědomuje rizika spojená s dlouhodobým zatížením rodinného rozpočtu často vysokou splátkou hypotéky a zájem o pojištění roste.

Životní pojištění je vhodné pro ty, kteří splácí hypotéku a nechtějí, aby v případě jejich úmrtí byla rodina neúměrně zatížena. Vyplatí se zvláště v situacích, kdy příjem rodiny závisí pouze na jedné osobě a v případě výpadku tohoto příjmu by se rodina ocitla v závažných finančních problémech.

Zajištění hypotečního úvěru životním pojištěním banky někdy přímo vyžadují – a to v případě, že se jedná o rizikovější klienty nebo hypotéky – např. v případě 85procentní nebo vyšší hypotéky. Některé banky nabízejí v případě uzavřeného životního pojištění nižší úrokovou sazbu.

Jak životní pojištění nastavit?

Když jste zatíženi hypotékou, doporučujeme vám sjednat pojistnou částku na smrt minimálně ve výši vaší hypotéky, aby tak pozůstalí mohli vaše závazky vyrovnat.

Životní pojištění je rozumné nastavit tak, abyste získali ochranu pro případ ztráty zaměstnání, dlouhodobé nemoci, invalidity či smrti. V těchto případech pak za vás splátky uhradí pojišťovna, ochráníte tak sebe i vaše blízké před důsledky nesplácení úvěru.

V případě, že požadujete zajištění pouze finančních závazků, lze využít pojištění proti smrti s klesající pojistnou částkou, která kopíruje snižující se výši zbývajícího dluhu.

Bytový dům
Bytový dům

Vybíráme pojištění

Pokud máte o životní pojištění zájem, měli byste vybírat pozorně. Doporučujeme začít s on-line srovnáním životního pojištění na webu Chytrého Honzy, který srovnává více produktů na trhu a pomůže vám snadno najít tu nejvýhodnější variantu.

Chytrý Honza chápe, že ne vše se dá řešit „přes počítač“. Proto jsou vám v případě vašeho zájmu k dispozici naši operátoři na telefonu a specialisti v terénu, pokud se chcete sejít a celou věc probrat osobně. Stačí začít on-line srovnáním a zanechat nám kontakt.

Chytrý Honza a.s.

Chytrý Honza a.s.
Na Hřebenech II 1718/8, 14000 Praha
Tel: +420 608 121 620

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist