Je inteligentní domácnost bezpečná?

23. 5. 2017 | redakce

Poplachové systémy jsou jedním z prvků inteligentních budov. Zatímco inteligentní domácnost je maximálně otevřená, propojená a liberální, poplachové systémy mají za úkol obyvatele a uživatele budov chránit. Snaží se tedy o úplný opak, a to přesto, že u každého instalovaného bezpečnostního systému je dnes velice jednoduché sdílení dat prakticky kdekoliv v „lokální i globální“ síti. Předpokladem je také integrace s jinými systémy, ať už bezpečnostními, provozními nebo třeba personálními.

Využití poplachových systémů v inteligentních budovách by mělo být postavené na jejich primárním využití, tedy ochraně. Pokud by tomu tak nebylo, mohlo by jít jen o iluzi bezpečnosti. Je ovšem možné, že rychle se rozvíjející technika umožní i takové napojení, které nebude výhodnější pro jeden nebo druhý systém (inteligentní / bezpečnostní).

Kromě poplachových systémů už nyní chytré domy a chytré domácnosti nabízejí možnost automatického rozsvěcení a zhasínání světel, stmívání, volbu barev nebo světelné scény, regulaci vytápění a nastavení individuální teploty v každé místnosti, kontrolované větrání, ohřev vody, ovládání audio/video systémů, bazénových technologií, vysavačů, praček, ledniček či dokonce krmítek pro domácí zvířata, zalévání zahrádek. Inteligentní domy jednoduše zvyšují komfort bydlení nebo pracovního života. Takto vybavené budovy například na začátku bouřky automaticky zavřou střešní okna, v prázdných místnostech samy zhasnou světa nebo ve vyhřátých místnostech vypnou topení. „Zabezpečovací systémy se už nestarají jen o bezpečí, ale nabízí i široké možnosti automatizace a chytrých funkcí, které jsou dnes neméně žádané. Velkou výhodou těchto komplexních systémů je navíc jednoduché ovládání, které je díky aplikaci možné i vzdáleně. Uživatelé tak mohou na dálku kontrolovat situaci v domě nebo zapnout topení ještě před příjezdem na místo,“ říká Michal Ježek, produktový manažer systémů elektronického zabezpečení ze společnosti Jablotron.

Více informací, rad a inspirací budou moci zájemci o inteligentní bydlení a zabezpečení budov získat na mezinárodním stavebním veletrhu FOR ARCH, který se uskuteční v areálu PVA EXPO PRAHA ve dnech 19. až 23. září 2017. Společnosti nabízející technologie inteligentních budov i zabezpečovací systémy se představí v Hale 4.

Zdroj: www.forarch.cz

Fotografie z loňského ročníku veletrhu FOR ARCH
Fotografie z loňského ročníku veletrhu FOR ARCH
ABF a.s.

ABF a.s.
Beranových 667, 199 00 Praha
Tel: +420 225 291 111

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist