Jaká realitní kancelář v poslední době nejvíce expanduje?

Rozhovor s obchodním ředitelem Reality IQ Richardem Hoferem

14. 4. 2014 | redakce

Je to realitní kancelář, která jako jediná za poslední rok na realitním trhu v ČR dokázala dynamicky expandovat. Její jméno jste již určitě zaslechli, protože se skloňuje ve všech pádech v realitní branži: Realitní kancelář Reality IQ, a.s.

Položili jsme pár zajímavých otázek obchodnímu řediteli Realitní kanceláře Reality IQ. Richardu Hoferovi. Jak hodnotíte situaci na českém realitním trhu?

To je velmi zajímavá otázka. Pokud bych byl pesimista, tak odpovím, že český realitní trh je jedna obrovská džungle, kde neexistuje jasný, jednotný systém a tuto činnost může vlastně dělat kdokoli a to je zásadní problém. Jsem ovšem optimista a ke všemu mám vždy pozitivní postoj. Každá společnost má takovou pozici na realitním trhu, jakou si sama vytvoří. A ta naše se neustále zlepšuje.

O Reality IQ se hodně mluví, jak je možné, že v posledních měsících tak výrazně expandujete?

Náš tým představuje spojení zkušených realitních matadorů, kteří mají za sebou několikaletou praxi v předních realitních kancelářích na českém trhu. Společně do firmy vložili přednosti z nejrůznějších obchodních modelů a velmi citlivě je aplikují na poměry českého trhu. Díky tomuto spojení se neustále rozrůstáme o další kvalitní členy týmu. Dalo by se říct, že se k nám vracejí ti praví „srdcaři“.

Poslední dobou k Vám nastoupilo poměrně hodně zkušených makléřů z konkurenčních kanceláří, to jsou právě ti „srdcaři“?

Naši lidé jsou pro nás jako rodina. Nebereme je jako čísla, ale známe jejich jména, jejich konkrétní radosti a starosti, záliby a životní situace. Sami jsme si již prožili chvíle, kdy jsme byli nahoře a pak zase dole, a proto se k našim lidem nechováme z pozice managementu, ale jako ke svým rovnocenným partnerům. Navíc jim poskytujeme zajímavé podpůrné produkty, díky kterým jsme o krok napřed před ostatními.

Obchodní ředitel Reality IQ Richard Hofer
Obchodní ředitel Reality IQ Richard Hofer

Myslíte třeba váš projekt  AKM – 'Auto každému makléři?' Tento projekt je hodně zajímavý. Opravdu rozdáte tento rok 100 aut?

Ano, uzavřeli jsme smlouvu na 100 aut. V této chvíli již brázdí silnice třicítka nových Octávií a brzy se připravují další. Podmínky, které našim makléřům nabízíme, jsou bezkonkurenční. Již nyní poptávka po autech převyšuje počty, které se nám z výroby dostávají, do konce roku bude Octávií sto a na příští rok již další vozy připravujeme.

Za poslední roky jsme už viděli rychlý vzestup, ale také pád několika větších realitních sítí. Čemu přisuzujete, že později stagnují nebo dokonce krachují?

Záleží na strategii a rozvoji společnosti. Za 2 roky jsme se dostali do top desítky největších realitek v Česku, ale tím rozhodně nekončíme. Naše ambice jsou mnohem, mnohem větší. V příštích 12 měsících se hodláme rozrůst minimálně na dvojnásobek a do konce roku 2015 budeme patřit mezi tři největší realitní kanceláře v ČR.

To zní jako velice odvážný cíl. Neobáváte se i vy krachu?

Máte pravdu. Dáváme si vždy vysoké, ale reálné cíle. Posílili jsme nejen obchodní tým o nové zkušené manažery, ale také jsme výrazně zvětšili centrálu společnosti o marketingové, personální a právní oddělení. Na druhou stranu přísně dodržujeme finanční zákony, nevydáme více peněz, než vyděláme, a tím minimalizujeme jakákoliv rizika. V březnu jsme dosáhli rekordní tržby a to téměř dvojnásobek. Za posledních 12 měsíců výrazně expandujeme.

Služební vůz Reality IQ
Služební vůz Reality IQ

Jak zní recept na úspěch podle Reality IQ?

Zkušenosti, motivace, neutuchající nadšení a týmová práce.

Říká se o vás, že jste o krok, někdy i o dva před konkurencí.

Neustále pracujeme na vylepšení služeb pro naše klienty. Pracujeme s moderními technologiemi, budujeme systém řízení vztahu s klientem, intenzivně používáme sociální média a nové aplikace ve spojení s realitní činností.

Nebojíte se, že některé vaše hlavní zbraně okopíruje i konkurence?

Některé produkty a technologie dost těžko, ale třeba u projektu AKM si to dokážu představit. Víte, pane redaktore, i ti největší hráči na trhu dnes velmi tápou ve strategii a rozvoji a je logické, že se budou snažit okopírovat naše revoluční nápady a know-how. My proto ale neusínáme na vavřínech a již dnes jsme na to připraveni. V záloze máme spoustu dalších nápadů, které makléřům zpříjemní a zjednoduší práci a klientům nabídnou ještě lepší služby.

A na závěr, kdybyste něco mohl zlepšit na českém realitním trhu, co by to bylo?

Jak už jsem odpovídal na začátku, na českém realitním trhu chybí základní regulativa. Je nutné jej profesionalizovat a vytvořit jasně daná kritéria pro vstup do odvětví, tak jak je to zvykem ve většině západních zemí. Realitní činnost by měla být rozhodně vázanou činností, aby ji nemohl dělat každý a nedegradoval tento druhu obchodu. Každá realitní kancelář i makléř by měli mít licenci, kterou bude vydávat státem řízená organizace, chybí tady lepší koordinace mezi katastrálními úřady, realitními kancelářemi a klienty.

Děkujeme obchodnímu řediteli Reality IQ a.s. Richardu Hoferovi za příjemný rozhovor a přejeme spoustu dalších pracovních i osobních úspěchů.

Realitní kancelář Reality IQ

Realitní kancelář Reality IQ
28.října 1584/281, 70900 Ostrava
Tel: +420 774 110 007

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist