Jak se stanovuje cena nemovitosti pro dědické řízení?

5. 3. 2015 | Markéta Mazancová

Daně se dotýkají snad všech okamžiků našich životů, včetně těch méně radostných - úmrtí někoho z rodiny či někoho blízkého z širšího okolí. Jak probíhá dědické řízení? Jaké zásadní změny přinesl Nový občanský zákoník? Je třeba podávat daňové přiznání?

Situace se má k 1.1.2014 tak, že daň dědická (Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí) byla zrušena úplně, dědictví se nově vnímá jako bezúplatné nabytí a je podle zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí 'osvobozeno od daně z příjmů.' Díky tomu ušetří osoby, které jsou příbuzensky vzdálené, či vůbec příbuznými zůstavitele nejsou.

Nadále se tedy již nebudeme bavit o 'dědické dani,' nýbrž o 'bezúplatném nabytí.' A daň týkající se dědictví bude nyní spadat pod daň z příjmů - která je, jak zmíněno, od daně osvobozena.

Jinými slovy, slavný citát Benjamina Franklina: 'Na světě jsou jisté pouze dvě věci: smrt a daně' již není třeba se smrtí příliš spojovat, neboť od začátku roku 2014 zkrátka již žádnou daň z dědictví neplatíte.

Jak probíhá dědické řízení?

Dědické řízení probíhá vždy před soudem. Konkrétní soud je určen podle místní příslušnosti. Dědické řízení je většinou zahájeno na základě výzvy matričního úřadu, který vyrozumí soud o úmrtí zůstavitele. Případně na základě výzvy ze strany dědice. Soud stanoví notáře, který bude záležitost vyřizovat. Místní příslušnost soudu se může stanovit různými způsoby, nejčastěji však podle posledního místa trvalého bydliště zůstavitele.

Soudního komisaře (notáře) si dědici vybírat nemohou a to z toho důvodu, aby zůstala zachována nestrannost a objektivita řízení.

Odměna soudního komisaře se určuje dle vyhlášky Ministerstva spravedlnosti č. 196/2001 Sb., o odměnách a náhradách notářů a správců dědictví a odvíjí se od obvyklé ceny majetku (pokud řízení nebylo zastaveno), v nejčastějších případech (dle § 13 vyhlášky):
  • z prvních 100 000,- Kč základu 2,0%
  • z přebývající částky až do 500 000,- Kč základu 1,2%
  • z přebývající částky až do 1 000 000,- Kč základu 0,9%
  • z přebývající částky až do 3 000 000,- Kč základu 0,5%
  • z přebývající částky až do 20 000 000,- Kč základu 0,1%
  • nejméně však 600 Kč
  • částka nad 20 000 000,- Kč se do základu nezapočítává

Venkovské chalupy
Venkovské chalupy

Jak se stanovuje hodnota majetku a jak se následně majetek rozděluje?

Při rozdělování dědictví je nejprve třeba určit jak hodnotu movitých, tak nemovitých věcí. V našem případě se zaměříme především na ty nemovité.

Takové posouzení tržní hodnoty nemovitosti pro účely dědického řízení vám vypracují v dobrých realitních kancelářích většinou na počkání a za nevelké peníze. Je dobré si s sebou vzít veškeré možné podklady, které máte - včetně fotografií nemovitosti. Odhad ceny nemovitosti pro dědické řízení je značně jednodušší a levnější než znalecký posudek vypracovaný autorizovaným odhadcem. Znalecký posudek navíc není pro účely dědického řízení ani požadován.

Nicméně všechny kroky pro ocenění majetku, které bude nutno učinit, vám sdělí soudní komisař (notář).

Pro pořadí, v jakém se dědí, jsou určeny různé skupiny podle vztahu k zůstaviteli. Díky tomuto novému rozsáhlejšímu seznamu by mělo ubýt případů, kdy jediným možným dědicem bude stát. Podle původního občanského zákoníku byly tyto skupiny pouze 3.

Starší městská zástavba
Starší městská zástavba

I. třídaDěti, manžel (nebo registrovaný partner). Každý dědí rovným dílem. Když nedědí některé dítě, dědictví přechází stejným dílem na jeho děti.
II. třídaKdyž nedědí potomci, dědí manžel, nebo partner, rodiče, nebo osoby žijící se zemřelým nejméně po dobu jednoho roku před smrtí ve společné domácnosti. Manžel, nebo partner dědí nejméně polovinu dědictví, jinak se dědí rovným dílem.
III. třídaSourozenci a ti, kteří se zemřelým žili po dobu minimálně jednoho roku před jeho úmrtím ve společné domácnosti. Když nedědí sourozenci, rovným dílem dědí jejich děti (synovci a neteře zůstavitele).
IV. třídaPrarodiče rovným dílem.
V. třídaPrarodiče rodičů zůstavitele (tedy praprarodiče zemřelého).
VI. třídaDěti dětí sourozenců zůstavitele (praneteře, prasynovci) a děti prarodičů zůstavitele (strýcové a tety). Nedědí-li některé z dětí prarodičů zůstavitele, dědí jeho děti (bratranci a sestřenice zůstavitele).

Je třeba podávat daňové přiznání, přestože se žádná daň neplatí?

V zásadě ne. Výjimku tvoří případ, kdy se jednalo o podnikatele či živnostníka. V takovém případě je třeba, aby někdo z pozůstalých podal daňové přiznání v souvislosti s podnikáním či živností zůstavitele.

Pozůstalý má na podání daňového přiznání přesně tři měsíce od úmrtí zůstavitele. V případě, že podnikatel zemře na začátku roku, ještě předtím, než stihne podat daňové přiznání za předešlý rok, pak i toto musí pozůstalý zařídit. Termín pro podání daňového přiznání je standardně do prvního pracovního dne v měsíci dubnu.

A jak souvisí podnikání zemřelého s děděním nemovitostí? Jednoduše. Součástí jmění firmy zemřelého mohou být též nemovitosti. A pokud pozůstalí nehodlají v podnikání pokračovat, je třeba splnit všechny náležitosti vedoucí k rozdělení jmění a k tomu, aby vlastnická práva mohla přejít na nového vlastníka.

Zdroj: www.ČESKÉREALITY.cz, www.shutterstock.com

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist