Jak se bydlí v moderním pasivním domě s chytrou dispozicí

6. 11. 2014 | redakce

Přemýšlíte o novém bydlení v domě? Slyšíte ze všech stran, jak je cesta k jeho pořízení trnitá? Nemusí tomu tak vždycky být, přesvědčte se s rodinou Š., kteří se s námi podělili o své zkušenosti s výstavbou pasivního domu od společnosti Bahal. Možná se sami následně rozhodnete pro stavbu pasivního či nízkoenergetického domu a třeba právě s Bahalem. 

První kontakt

Již na začátku naší cesty za optimálním bydlením jsme se orientovali směrem k nízkoenergetickým stavbám, především nás zajímaly dřevostavby a montované domy. Na Bahal jsme narazili v časopise, poté jsme navštívili jejich webové stránky a vyzkoušeli konfigurátor domů. S nadšením jsme zjistili, že typové domy Bahal splňují většinu námi stanovených kritérií a rozhodli se pro osobní schůzku. Spolu s obchodní zástupkyní společnosti jsme navštívili vzorový dům a probrali dopodrobna veškeré detaily ohledně fungování a stavby pasivních domů. 
Nakonec jsme se rozhodli pro katalogový dům Alexander ve variantě 5+kk, 153 m2. Od počátku jsme věřili, že jsme v dobrých rukách, přesvědčila nás profesionalita zaměstnanců společnosti, přesně definovaná fixní cena a smlouva, která chrání obě strany. Uvažovali jsme i o klientských změnách v projektu (oddělení toalety od koupelny a dočasné sloučení dvou dětských pokojů do jednoho), ovšem příplatek za takto upravený projekt byl vyšší, než jsme chtěli investovat. Nově však Bahal nabízí více možností při výběru vnitřních dispozici typových domů, vybere si tak každý.

Nízkoenergetický Alexander
Nízkoenergetický Alexander

Rychlá a bezproblémový výstavba

Projektová dokumentace byla zpracována pečlivě, neměli jsme tak problém se stavebním povolením. Jediné, co jsme podcenili, bylo jasné definování zodpovědnosti za projektování přípojek, čímž nám vznikly potíže v době kolaudace a při reklamačním řízení ohledně kanalizační a vodoměrné šachty. Takže doporučujeme na toto myslet.
Samotná stavbu domu byla pečlivě kontrolována ze strany Bahalu a my věřili, že dostaneme perfektně odvedené dílo, což se splnilo. Předání stavby proběhlo do půlroku od navezení materiálu na pozemek, jen původně očekávaný termín se lehce opozdil kvůli dlouhému vysychání podlah. 
Dílčí drobné reklamace, které lze u takto složité stavby očekávat, neměly vliv na chod domu a byly řešeny průběžně a vždy jsme se setkali s ochotnou reakcí a rychlým vyřešením problému. Dům si necháváme pravidelně servisovat, čímž se nám automaticky prodlužují záruky, přičemž Bahal dbá na kvalitu díla u již dávno předaných domů.

Nízkoenergetický Alexander
Nízkoenergetický Alexander

Zkušenosti s bydlením v pasivním domě

Když se nás lidé ptají, jak se nám bydlí, většina očekává stesky, typu zlobí nás to či ono. My ovšem žádné nemáme. Jsme spokojeni s vybraným domem a naše zkušenosti s bydlením jsou pouze pozitivní. Ačkoli dogmatem u pasivních domů je v létě nevětrat, my se jím neřídíme, řádně zastíníme okna a večer dům vychladíme, předejdeme tak případnému přehřátí. Naopak za celou zimu neotevřeme okna ani jednou. Přesto máme v domě stále příjemný čerstvý vzduch, žádné vlhko ani plísně. Užíváme si také velké množství prosklených ploch, díky nimž je v domě stále dostatek světla a příjemná rodinná atmosféra. Také jsme byli překvapeni, jak dobře fungují okna jako zvuková izolace, máme totiž pozemek přímo pod leteckým koridorem.
Bydlení v pasivním domě je nadmíru komfortní, instalované technologie ohlídají spoustu věcí za majitele, zajistí chod domu, ohřejí automaticky jednotlivé místnosti dle vašeho požadavku, ovládají žaluzie či jedním tlačítkem na ovladači vypnete všechny světla v domě. Také jsme potěšeni nízkými účty za energie, ačkoli doma máme příjemných 24 °C a dvakrát týdně se saunujeme. Navíc chytře využíváme dešťovou vodu, která slouží na zalévání zahrady a dokonce i splachování.

Interiér - nízkoenergetický Alexander
Interiér - nízkoenergetický Alexander

Měli jsme štěstí na profesionální firmu

V rámci programu Zelená dotacím jsme také žádali o přiznání dotace na náš pasivní dům. Bahal nám pomohl s vyplněním všech formulářů, kontrola z úřadu u nás proběhla bez problému, jelikož domy Bahal splňují požadavky na přiznání dotací s rezervou.
Závěrem nelze jinak než konstatovat naši naprostou spokojenost s rozhodnutím stavět dům právě s Bahalem, jsme rádi, že jsme natrefili na seriózní a profesionální firmu, které jde o perfektní výsledek a spokojenost svých klientů.
Společnost BAHAL je jedničkou na trhu s pasivními domy v ČR. BAHAL nyní umožňuje navštívit vlastníky pasivních domů přímo u nich doma díky pravidelným Dnům otevřených dveří a ověřit si tak reference, prodiskutovat s reálnými obyvateli pasivních domů zkušenosti se stavbou, dodavatelem i samotným bydlením. Atraktivní je i nová Zelená úsporám, která zajišťuje dotaci 550,000 Kč na výstavbu pasivního domu.

Alexander - architektonická studie
Alexander - architektonická studie
BAHAL ČR a.s.

BAHAL ČR a.s.
Lukavecká 1732, 19300 Praha
Tel: +420 281 920 218

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist