Hledáte nový domov? Zjistěte, v čem je lepší dům se zahradou a byt s terasou

26. 7. 2022 | redakce

Rozhodujete se, zda raději koupit, nebo pronajmout nemovitost? A hledáte byt, nebo rovnou rodinný dům? Přečtěte si, jaké výhody a nevýhody s sebou tyto varianty přináší z hlediska vybavení zahrady či terasy.

Koupě, nebo pronájem?

Odpověď na tuto otázku samozřejmě není nijak jednoduchá. Každá varianta s sebou totiž přináší určité výhody a nevýhody

 

Koupě nemovitosti představuje svobodu v tom, jak si daný dům nebo byt zařídíte. Můžete se totiž rozhodovat čistě podle sebe. V pronájmu jste v mnoha směrech vázáni na souhlas majitele a větší zásahy tak mnohdy nejsou možné. Na druhou stranu nejste svazováni placením hypotéky a nemovitost v pronájmu můžete prakticky kdykoliv opustit.

 

Co se financí týče, při porovnávání koupě a pronájmu je třeba vzít v úvahu aktuální tržní cenu nemovitosti a předpoklad dalšího růstu ceny, tedy jejího zhodnocení. A tyto hodnoty poté porovnáte s cenou za pronájem a odhadovaným vývojem nájemného v čase.

 

Pojďme se ale na celou problematiku podívat podrobněji z obou úhlů pohledu. 

Koupě nemovitosti podrobněji

Mnoho lidí má svůj sen o vlastním bydlení. Možnost zařídit si něco čistě dle svých preferencí a vkusu se zdá být naprosto dokonalou vidinou. V dnešní době je však koupě nemovitosti nákladnější než kdy dříve a tento sen se tak mnoha lidem může rozplynout před očima. Přece jen je třeba počítat s poněkud vyšší investicí a s platbou mnohdy vysokých splátek hypotéky.

 

Na druhou stranu se taková nemovitost může zhodnotit a vy ji za pár let můžete prodat dráž, pokud budete chtít. Pokud máte děti, může se jednat o jeden ze způsobů, jak je zajistíte na budoucnost. Do vaší nemovitosti se tak budou moct jednou přestěhovat a vy ji vyměníte za menší. Případně můžete nemovitost jednou pronajímat a přijít si tak na pěkný pasivní příjem. 

 Bydlení v rodinném domě s sebou přináší výhodu v podobě zahrady.
Bydlení v rodinném domě s sebou přináší výhodu v podobě zahrady.

Zařízení vlastního bytu

V současné době jsou na trhu k dostání jak klasické byty, tak i ty, které disponují prostornou terasou nebo dokonce menší zahradou v přízemí. Tímto způsobem se tedy možnosti určitým způsobem rozšiřují a vy si tak můžete užívat komfort spojený s bydlením v bytě a zároveň být v blízkosti přírody.

 

V závislosti na prostoru, který máte k dispozici, se přitom můžete rozhodnout pro zastřešení venkovního posezení. Samozřejmostí je poté výbava v podobě stylového zahradního nábytku, který pomůže docílit té správné atmosféry

Zařízení vlastního domu

Pokud se rozhodnete pro koupi vlastního domu, můžete si na zahradě nechat vybudovat hliníkovou bioklimatickou pergolu. Díky ní zastíníte prostranství pro posezení na zahradě a obyčejný relax tak pro vás bude ještě lepším zážitkem. Hodit se vám možná bude i zahradní domek a stylový zahradní nábytek. 

 

Pokud zatoužíte i po bočním zastínění terasy, můžete vsadit na screenové rolety, které navíc vaše posezení skryjí před zvědavými pohledy kolemjdoucích. 

 

Pustit se dále můžete do budování zimní zahrady, která vám umožní relax v blízkosti přírody i v zimním období. Zároveň se jedná o skvělou volbu pro všechny milovníky květin a jejich pěstování. A zmínit musíme také možnost pořídit si hliníkový plot, který je velmi moderní a zároveň bezúdržbový. 

Pronájem nemovitosti podrobněji

Pokud se rozhodnete pro pronájem nemovitosti, bude pro vás její zařizování o něco složitější. V případě trvalejších změn totiž budete vázáni na souhlas vlastníka nemovitosti. Informace o tom, co je možné v nemovitosti opravovat nebo předělávat, přitom zpravidla najdete v nájemní smlouvě. 

 

Pronájem s sebou přináší nespornou výhodu v podobě minimálního závazku. Bydlení tak můžete změnit během okamžiku, stačí jen dodržet výpovědní lhůtu. Zároveň platíte pouze nájem a neřešíte žádné závazky spojené s čerpáním hypotéky. Za výhodu lze považovat také rychlost nastěhování. Není totiž třeba čekat, až se vám například dům postaví. Pokud vsadíte na nemovitost s vlastní zahradou nebo terasou, získáte možnost trávit čas také v přírodě.

 Pronájem bytu slibuje určitou volnost.
Pronájem bytu slibuje určitou volnost.

Zařízení bytu v pronájmu

Jak jsme již zmínili, ne všechno lze v pronájmu řešit na vlastní pěst, pro jistotu se při zařizování proto informujte u majitele nemovitosti. V případě terasy se vyplatí sáhnout po markýzách nebo zastřešení, které nepředstavuje velký zásah do stavby. 

Vsadit také můžete na moderní zahradní nábytek, mnohdy se přitom budete poohlížet spíše po menších a skladných variantách. A zapomenout nesmíme ani na doplňky. Taková terasa či menší zahrada si žádá dekorace v podobě květin ve stylových květináčích, například betonových. 

Zařízení domu v pronájmu

A čím vybavit zahradu u domu v pronájmu? Prvky budou ve své podstatě podobné jako u bytu. Například u zahradního nábytku si ale zpravidla budete moct dovolit větší vybavení a také více míst k sezení

 

K zahradě poté neodmyslitelně patří grilování. Pokud patříte mezi jeho fanoušky, vsaďte na výkonný zahradní gril a pusťte se do přípravy rozmanitých pokrmů. Pamatujte také na doplňky. A pokud si chcete období příznivých podmínek na zahradě prodloužit, můžete investovat do některého z ohřívačů. 

 

Ať už se rozhodnete pro koupi, nebo pronájem nemovitosti, zaměřte se na kvalitní vybavení a zařiďte si interiér i venkovní prostory tak, abyste se doma cítili dobře.

Alaris Czech Republic s.r.o.

Alaris Czech Republic s.r.o.
Chmelník 1157, 76302 Zlín
Tel: +420 577 932 168

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist