Dostupnost bydlení je nejhorší za posledních 9 let

18. 5. 2018 | redakce

Příjmy českých domácností loni vzrostly téměř o 4 procenta. Přesto dostáhnout na vlastní bydlení je čím dál těžší. Čím to? Hlavními faktory, které ovlivňují dosažitelnost vlastního bydlení, jsou příjmy českých domácností, ceny nemovitostí a s ohledem na ceny nemovitostí i dostupnost a cena úvěrového financování. Jak jsou na tom nyní české domácnosti?

Příjmy domácností rostou. Ale ani to nestačí

Nezaměstnanost je na historických minimech a nové zakázky se firmám stále hrnou. Na trhu chybí volná pracovní síla, takže mzdy a tím i celkové příjmy domácností rostou. Reálné příjmy domácností vzrostly podle dat ČSÚ v roce 2017 o 3,9%, přičemž meziroční tempo růstu ve 4. čtvrtletí bylo dvojnásobné oproti 1. a 2. kvartálu.

Reálné příjmy českých domácností v roce 2017, meziroční změna (data ČSÚ)
Reálné příjmy českých domácností v roce 2017, meziroční změna (data ČSÚ)

Hypotéky zdražují. I tak jsou ale relativně levné!

Úrokového dna dosáhly hypotéky v listopadu 2016. Od té doby hypoteční sazby prakticky jen rostou a z 1,85 % se za 18 měsíců vyšplhaly na 2,64 % (INDEX GOFI 70). Z dlouhodobého pohledu jsou hypotéky stále ještě levné a navíc v kombinaci s rychle rostoucími příjmy by situace na trhu s bydlením nemusela být vůbec špatná. Tou hlavní překážkou k pořízení vlastního bydlení jsou však ceny nemovitostí.

Po pauze ceny bytů opět rostou

Ceny nemovitostí, především bytů, u nás loni rostly podle některých statistik nejrychleji ze všech zemí EU. V druhé polovině loňského roku to podle našich statistik nabídkových cen vypadalo na začátek stagnace, nicméně tento obrat trendu se nakonec nepotvrdil a od začátku letošního roku nabídkové ceny bytů opět rostou.

Průměrná nabídková cena českých bytů v dubnu meziměsíčně vzrostla o dalších 20 000 Kč na 2,84 mil. Kč. V meziročním srovnání jsou nyní byty v průměru dražší o 11,4 %, jak vyplývá z dat realitního portálu RealityČechy.cz. Nejvíce rostou ceny bytů v Plzeňském (y/y +24 %) a Olomouckém kraji (y/y +33 %).

Za průměrný byt více než šesti násobek ročního příjmu

Index návratnosti bydlení, který měří poměr mezi průměrnou cenou bytů a příjmy českých domácností říká, že průměrná česká domácnost by nyní za byt o průměrné ceně 2,84 mil. Kč vydala 6,67násobek svých čistých měsíčních příjmů. Loni v dubnu to bylo 6,2. Ovšem v období let 2010 – 2013 se tento index pohyboval pod 5násobkem čistých ročních příjmů. Aktuální situace rozhodně není pro pořízení bydlení příznivá.

Pětina českých domácností na pořízení bydlení použila úvěr

Vzhledem k vysokým cenám realit většina lidí si vlastní bydlení pořizuje s využitím hypotečního úvěru nebo úvěru od stavebních spořitelen. Úvěry na bydlení je podle nedávno zveřejněných dat ČSÚ zatíženo 21,1 % českých domácností. Proto je vhodné sledovat, jak velký podíl z rozpočtu českých domácností si ukusuje splátka hypotéky. Bohužel s ohledem na růst cen nemovitostí i sazeb hypoték také zde dochází k rapidnímu zhoršování. Statisticky nyní česká domácnost vynaloží na měsíční splátku hypotéky na zmíněný byt o průměrné ceně 2,84 mil. Kč zhruba 43 % svých čistých měsíčních příjmů, což je nejhorší hodnota od konce roku 2009, kdy jsme s monitoringem dostupnosti bydlení začali. Loni v dubnu to bylo 38 % a rok před tím necelých 33 %.

Na lepší časy se zatím neblýská

Ačkoliv příjmy českých domácností rychle rostou, tempo růstu cen nemovitostí a úrokových sazeb je rychlejší a v dohledné době se to nejspíše nezmění. A co víc, ČNB zvažuje zpřísnění svého doporučení ohledně monitoringu příjmů a výdajů žadatelů o hypotéku, což by mohlo dostupnost úvěrového financování ještě více přiškrtit. „Extrémně příznivé podmínky pro pořízení vlastního bydlení jsou minulostí. Přesto pořízení vlastního bydlení má smysl a lokálně se navíc podmínky výrazně liší. Všem zájemcům o vlastní bydlení však doporučujeme zachovat při výběru nemovitosti chladnou hlavu a při sestavování plánu financování počítat s dostatečnou rezervou pro případ nenadálých událostí a pro případ budoucího růstu úrokových sazeb,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na hypotéky a úvěry stavebních spořitelen.

Zdroj: GOLEM FINANCE, RealityČechy.cz, ČSÚ

GOLEM FINANCE s.r.o.

GOLEM FINANCE s.r.o.
Jeremenkova 763/88, 14000 Praha
Tel: +420 272 103 218

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist