Co znamená, když je v inzerátu nemovitosti napsáno RK Nevolat?

14. 8. 2015 | Markéta Mazancová

Co znamená, pokud je v inzerátu napsáno RK Nevolat? Co s tím? Proč to tam prodávající píše? Ví vůbec, proč to píše? A co když budete mít o jeho nemovitost zájem, ale bojíte se jednat přímo s ním?

RK nevolat! RK ne! Ne RK! Realitní kanceláře nekontaktovat! Realitky neotravujte! A s dalšími obdobnými výroky se můžete setkat v inzerátech různých nemovitostí. Nicméně, pravdou je, že ne úplně všichni rozumí, co tato slovní spojení znamenají.

Kde se s tím můžeme setkat?

Především v inzerátech prezentujících nemovitosti, které zveřejnily soukromé osoby. Tedy všichni ostatní kromě realitních kanceláří.

Ne všechny realitní servery umožňují inzerci soukromým osobám. Některé slouží výhradně jen pro inzerci realitních kanceláří. Z čehož vyplývá, že pokud se rozhodnete prodávat svoji nemovitost bez realitní kanceláře, automaticky máte menší možnosti, jak nemovitost zviditelnit. Na některých realitních serverech se tedy s těmito výroky vůbec nesetkáte.

A co to tedy znamená?

Osoby, které uvedly do inzerátu například 'rk nevolat,' se pravděpodobně pokoušejí prodat svou nemovitost svépomocí. Důvodů, proč nechtějí spolupracovat s realitní kanceláří, může být mnoho.

Někteří soukromí prodávající však tento výrok do inzerátů uvádí, aniž by si byli úplně jistí, co to vlastně znamená.

Proč někteří prodávající odmítají realitní kanceláře?

  • Pokouší se vyvolat dojem jedinečnosti nabídky.
  • Pokouší se ušetřit na provizi.
  • Prodávající neznají žádného schopného realitního makléře.
  • Prodávající věří, že prodej zvládnou sami.
  • Prodávající mají s realitní kanceláří špatnou zkušenost.
  • Protože jim to poradili známí, aniž by to uměli zdůvodnit.

Proč by realitní kancelář ne/měla volat soukromým inzerentům?

  • Kancelář se pokouší nabídnout své služby.
  • Kancelář má klienta, který o nemovitost projevil zájem a kancelář se s prodávajícím snaží navázat spolupráci. Někdy se ze strany kanceláře jedná pouze o trik, jak získat nemovitost do své nabídky, jindy klienta opravdu mohou mít. 

Co když mám zájem o nemovitost soukromého inzerenta, který v inzerátu uvádí 'rk nevolat' a já mám z přímého obchodu strach a raději bych kupoval nemovitost přes realitní kancelář?

Pokud máte svého realitního makléře, můžete jej oslovit, aby vám se situací pomohl. Pokud se jedná o profesionálního realitního makléře, jistě si bude vědět rady, jak postupovat. Pokud by s ním i přesto prodávající odmítl komunikovat, můžete prodávajícího kontaktovat sami a pokusit se mu svoje obavy vysvětlit. Pokud i přesto na spolupráci s realitní kanceláří nebude ochoten přistoupit, zeptejte se ho na důvod a podle toho postupujte.

Mnoho realitních kanceláří dnes poskytuje takovou službu, kdy za svoje služby bude inkasovat odměnu od vás jako od kupujících, nikoliv od prodávajících. Tím vznikne možnost, že prodávajícímu může být úplně jedno, zda do obchodu realitní kancelář vstoupí jako garant kupujícího, či nikoliv.

A pokud ani tuto možnost prodávající nepřipustí, tak je něco špatně. A zřejmě by bylo dobré dát od obchodu ruce pryč.

Proč inzerenti, kteří uvádějí 'RK nevolat,' stejně nakonec prodej své nemovitosti svěří realitní kanceláři?

Takových důvodů může být více. Realitní kanceláře používají monitoring soukromé inzerce. To znamená, že tento počítačový program realitním makléřům zasílá na email nabídky, které zveřejnily soukromé osoby. Realitní kanceláře následně tyto inzerenty kontaktují a pokouší se jim nabídnout své služby, či jejich byt nabídnout svým klientům.

Obecně řečeno lze tvrdit, že po zveřejnění soukromého inzerátu zavolají asi tak 4 realitní kanceláře jednomu přímému zájemci.

Některé inzerenty toto natolik odradí od další snahy prodat si svoji nemovitost sami, že 'podlehnou' a prodej svojí nemovitosti svěří realitní kanceláři.

Je tedy lepší prodávat si svoji nemovitost sám, nebo přes realitní kancelář?

To je otázka. Nicméně, pokud narazíte na kvalitní realitní kancelář, kterou si předem prověříte, můžete si ušetřit spoustu času, starostí a nakonec třeba i utržit za svoji nemovitost více peněz, než kdybyste prodávali sami. Kvalitní realitní kancelář totiž umí nemovitost maximálně zviditelnit a ukázat ji potencionálním kupujícím v co nejlepším světle, takže si na svoji provizi vydělá a vás zbaví starostí.

TIP! Co nikdy nedělejte!

Nesvěřujte svoji nemovitost více realitním kancelářím! Pokud se rozhodnete pro spolupráci s prověřenou kanceláří, vždy si zvolte pouze jednu - prověřenou. Pokud by se o prodej vaší nemovitosti staralo více kanceláří, vznikl by velký zmatek a nepřehlednost prodeje. A naopak by to prodeji vaší nemovitosti bránilo. 

Zdroj: www.ČESKÉREALITY.cz, www.shutterstock.com

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist