Co je inspekce nemovitosti a jak probíhá?

8. 8. 2014 | Markéta Mazancová

Pokud se řekne inspekce nemovitosti, jedná se především o vizuální prohlídku nemovitosti, která má odhalit závady na jejích vnitřních i venkovních částech. U jednotlivých komponentů v domě (rd, chata, chalupa, byt v bytovém domě, ...) se posuzuje především, zda jsou správně a bezpečně používané a zda jejich špatné užívání nezpůsobí budoucí komplikace. Pokud inspektor nějaký problém objeví, napíše o něm zprávu a navrhne řešení. V konečné zprávě inspektor sepíše souhrn všech závad, které by se měly řešit ihned, a také těch, jež jsou pouze výhledovou záležitostí, kterou stačí vyřešit v průběhu delší doby.

Proč je inspekce nemovitosti důležitá?

Danou nemovitost si může nechat prověřit jak prodávající tak kupující. Tedy v případě, že bude prodávající souhlasit. A pro každou ze stran to bude mít jiný přínos.

Co se týče kupujícího, důvody jsou poměrně zřejmé. Emoce mohou být rozhodujícím faktorem při koupi nemovitosti. Ve chvilce nadšení si kupující téměř nemusí být schopný připustit, že by nemovitost mohla mít nějaké závažné skryté vady.

Pokud si tuto zprávu nechá zpracovat prodávající, bude mít velkou váhu pro vyjednávání o ceně nemovitosti. Kromě toho získá celý proces prodeje nemovitosti na serióznosti a tím stoupne její atraktivita. To znamená, že bude jednodušší nalézt kupce co nejdříve a za co nejvyšší požadovanou cenu nemovitost prodat.

Jako prodávající byste měli napravit, co nejvíce závad, které inspektor uvedl do seznamu, a které nejsou příliš nákladné. Jistě nebude velký problém vyčistit okapy. Jedná se sice o banalitu, ale do budoucna by mohla způsobit zatékání, vlhkost stěn a s tím související narušení statiky domu.

Všechny opravy, které budete provádět před prodejem, by měly být pouze do té finanční výše, aby se vám vrátily při prodeji nemovitosti.

Bytové domy
Bytové domy

Co dělat, když inspekce odhalí problém?

Všechny domy (dokonce i novostavby) mají nějaký problém. A každý problém má řešení. Každý rozumný kupující naopak rád uvidí, že závady, které na domě jsou, nejsou nikterak závažné, bude si vážit upřímnosti prodávajícího a vyvolá to v něm pocit bezpečí. Kupující si může být jistý tím, co může očekávat. Žádné budoucí překvapení ho už nepotká. Méně komplikované závady by mělo být rentabilní opravit a navýšit tak cenu nemovitosti. Ale jak už bylo zmíněno, cena opravy by neměla převyšovat návratnost investice.

Co je součástí inspekce nemovitosti?

Výstupní dokument inspekce nemovitosti by měl zaznamenat stav vytápění, klimatizace, instalatérských záležitostí, rozvodů elektrické energie, kontrolu střechy, podkroví, izolací, statiku stěn, stav stropu, podlah, oken, dveří, základů, sklepů a všech dalších viditelných součástí. Pokud jsou součástí domu i elektrospotřebiče a vybavení, může inspektor prozkoumat i je. Inspektor zkoumá jak vnější, tak vnitřní část domu.

Někteří inspektoři nabízejí i další, doprovodné služby, které nejsou samozřejmou součástí každé inspekce. Například test kvality vody nebo tepelný audit, který má za úkol odhalit, kudy uniká nejvíce tepla.

Prohlídka rodinného domu
Prohlídka rodinného domu

Co byste NEMĚLI od inspekce nemovitosti očekávat?

Inspekce sama o sobě není ochranou proti budoucím vzniklým závadám. Poruchy se stávají! I když jsou některé komponenty v současné době plně v pořádku, brzy se to může změnit. Může se porouchat například klimatizace, nebo plynový kotel. Pro ochranu samotnou, kromě správného užívání, můžete zvážit i možnosti pojištění a zjistit si, co pojistit lze.

Inspekce není něco, co stanovuje cenu. Inspektor nemovitosti není schopen říct cenu, za jakou byste měli dům koupit (případně prodat).

Inspekce nemovitostí též není kontrola, která by měla odhalit pochybení stavebního úřadu, kterých se dopustil během kolaudace. Inspektor není tou osobou, která by mohla rozhodnout, zda je dům způsobilý k bydlení podle předpisů nebo ne. Navíc stavební zákony, které platily před několika lety, již nemusí platit nyní a naopak. Inspektor bude pouze tou osobou, která odhalí hrozící nebezpečí, například špatně umístěné elektrické zásuvky v přílišné blízkosti umyvadla. Inspektor nepřemýšlí o 'zákonech a předpisech,' ale o tom, aby vše bylo 'funkční a bezpečné.'

Rodinný dům
Rodinný dům

Měli bychom si udělat inspekci nemovitosti?

Výhodou je, že inspektor nemovitosti vám vždy vše vysvětlí a dá odpověď na téměř každou otázku. Je vždycky dobré znát stav svého domu, a to dokonce i v případě, že v domě žádný problém není. Nebuďte netrpěliví a dejte inspektorovi čas a prostor, aby se mohl dostatečně soustředit a zaměřit se na svůj co možná nejlepší výkon.

Zdroj: www.ČESKÉREALITY.cz, www.shutterstock.com

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak vyřešit spoluvlastnictví zděděné nemovitosti?

Zdědili jste spoluvlastnický podíl na nemovitosti a chtěli byste se ho zbavit? To může být celkem oříšek, zejména pokud se neshodnete se všemi spoluvlastníky. V takovém případě existuje několik možností, jak postupovat, které zde přiblížíme.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

TOPlist