České stavebnictví se opět vrací k růstu

5. 4. 2017 | redakce

Po nepříznivém roce 2016 se vývoj českého stavebního sektoru vrací do kladných hodnot, přičemž letošní predikce ředitelů stavebních společností hovoří o nárůstu výkonu o 2,7 procenta. Tyto předpovědi podporuje mimo jiné i objem zadaných veřejných zakázek na stavební práce, který byl již v prvních měsících oproti minulému roku dvojnásobný. Pozitivnímu vývoji stavebnictví pomáhá významnou měrou také mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH s bohatým programem pro odbornou i laickou veřejnost a celoroční působností. V pořadí osmadvacátý ročník veletrhu FOR ARCH se uskuteční ve dnech 19. až 23. září v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech. 

Výkon českého stavebnictví se po nepříznivém roce 2016 vrátí v následujících dvou letech k mírnému růstu. Predikce stavebních společností jsou však spíše opatrné. Podle jejich odhadů by v roce 2017 mělo dojít k meziročnímu navýšení stavební produkce v průměru o 2,7 procenta, přičemž na kladném vývoji se shodly téměř tři čtvrtiny ředitelů a zástupců stavebních firem. Pesimističtější jsou ve výhledech na letošní rok především firmy zaměřené na inženýrské stavby a velké stavební společnosti. Dařit by se naopak mělo společnostem zaměřeným na pozemní výstavbu a malým a středním firmám. Spolu se stavebními společnostmi jsou do budoucna optimisticky naladěni i lidé plánující rekonstrukce a stavby svépomocí. V dlouhodobém horizontu by měl růst českého stavebnictví pokračovat dál v mírnějším tempu na úrovni 1,5 procenta.

Tyto predikce podporuje i aktuální vývoj v oblasti veřejných stavebních zakázek, kdy po roce s vysokým počtem zahájených výběrových řízení bylo v prvním měsíci letošního roku konkrétním stavebním firmám zadáno veřejnými investory 245 zakázek v celkové hodnotě 9,95 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje desetinový nárůst počtu a zároveň razantní, více než dvojnásobný nárůst objemu. Načrtnutý vývoj potvrzuje i fakt, že více než třetina (35 procent) stavebních firem má v současné době více práce než ve srovnatelném období roku 2016 a nasmlouvány mají zakázky na půl roku dopředu. Průměrné vytížení kapacit stavebních firem se přitom v průměru pohybuje na úrovni 80 procent.

Fotografie z loňského ročníku veletrhu FOR ARCH
Fotografie z loňského ročníku veletrhu FOR ARCH

Významným způsobem pomáhá růstu stavebnictví a stavebním firmám také mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH, který je největším svého druhu v České republice. Téměř tři desítky let poskytuje vystavovatelům, stavebním odborníkům i laickým návštěvníkům jedinečnou možnost být v kontaktu s nejnovějšími oborovými trendy, které velmi často významně ovlivňují budoucí vývoj. Veletrh FOR ARCH není pouze několikadenní akcí, ale je rovněž projektem s celoroční působností a podporuje stavebnictví jako celek se všemi jeho jednotlivými obory. Děje se tak prostřednictvím celé řady dílčích projektů, mezi nimiž jsou například soutěžní přehlídky řemesel či soutěže architektů. Není proto divu, že si veletrh vede rekordně dobře také i v letošním roce, kdy již v prvních měsících zaregistroval o 30 procent více přihlášených vystavovatelů než v roce minulém. 

Na letošním 28. ročníku veletrhu FOR ARCH se nově představí Technologické fórum, jehož cílovou skupinu tvoří české projektové a architektonické společnosti a studia společně s investory. Budou zde moci načerpat odborné a praktické informace o aktuálních trendech ve stavebnictví a o nejnovějších technologiích a produktech nabízených na českém i světovém trhu. Jedním z významných témat bude například přehled dotačních titulů, které mohou města a obce čerpat pro zlepšení infrastruktury, služeb a pro energetické úspory. Veletrh již nebude rozdělen na několik souběžných veletrhů, ale novinkou bude naopak jeho spojení do jednoho celku pod značku FOR ARCH. Zároveň se mohou návštěvníci těšit na nový obor zaměřený na aktuální trendy a technologie v oblasti zabezpečovací techniky, systémů ochrany budov, bezpečnostních služeb a kybernetické ochrany.
Zdroj: www.forarch.cz

Fotografie z loňského ročníku veletrhu FOR ARCH
Fotografie z loňského ročníku veletrhu FOR ARCH
ABF a.s.

ABF a.s.
Beranových 667, 199 00 Praha
Tel: +420 225 291 111

Další články

Zrekonstruovanou historickou tvrz v Nových Královicích si poprvé mohla prohlédnout veřejnost

Ambiciózní developerský projekt Nové Královice na kraji Prahy, který si dal za cíl zachránit historicky cenou kulturní památku a zároveň vytvořit přirozeně navazující rezidenční bydlení úspěšně pokračuje. Tento víkend si za účasti zástupců obce, investora i developera mohla tvrz prohlédnout poprvé také veřejnost.

Při výběru materiálu pro chaty u jezera Katlov byl Ytong jasnou volbou

Hledáte klidné místo poblíž vody s možností odpočinku, výletů do okolí či rybolovu a nechcete dělat kompromisy v ubytování? Tak právě pro vás jsou určené nové rodinné chaty u jezera Katlov, které proslavil u nás i ve světě známý rybář Jakub Vágner, tvář nového areálu Katlov Homes. Majitelkou a manažerkou areálu je jeho sestra Tereza Aster Vágnerová. Ona a její manžel Ing. arch. Petr Aster si pro hrubou stavbu nových chat vybrali pórobeton Ytong.

Vyplatí se nyní nákup hotelu nebo penzionu?

Lákala vás vždy představa, že budete podnikat v hotelnictví? V následujícím článku vám přiblížíme, zda se nyní vyplatí nákup hotelu nebo penzionu a proč je tak důležité jeho vybavení.

Villa Central v Janských Lázních nabízí komfort přímo u lanovky

V Janských Lázních vzniká luxusní horský apartmánový komplex Villa Central. Naprosto výjimečný je objekt z hlediska lokality. Nachází se jen třicet metrů od kabinkové lanovky skiresortu Černá hora.

Jak prověřit potenciálního nájemníka?

Pronájem nemovitosti je skvělým zdrojem pasivního příjmu, ale najít spolehlivého nájemníka může být obtížné. Realitní samoobsluha ve spolupráci s nebankovním registrem přichází s inovativní službou lustrace nájemníka, která minimalizuje riziko při výběru nových obyvatel vaší nemovitosti.

Jak vybrat realitní kancelář v roce 2023

Ptáte se, jak vybrat takovou realitní kancelář, která prodá vaši nemovitost rychle, za dobrou cenu a ještě vám poskytne vynikající poprodejní servis? Máme pro vás několik tipů.

TOPlist